Actionarii societatii Uzinele Sodice Govora (USG) au aprobat majorarea capitalului social al companiei cu aproape 40 milioane lei, schimbarea denumirii in Uzinele Sodice Govora Ciech Chemical Group SA si indemnizatia presedintelui si membrilor Consiliului de Administratie.
Pentru majoarea cu 39,72 milioane lei (11,77 milioane euro) vor fi emise 15,88 milioane actiuni, cu o valoare nominala de 2,50 lei. Un numar de 7,94 milioane actiuni in valoare de 19,86 milioane lei, vor fi oferite CET Govora, pe baza datoriei companiei catre producatorul de energie. Restul de 7,94 milioane actiuni, cu valoare nominala de 2,50 lei, vor fi oferite spre subscriere actionarilor existenti la data de 21 februarie.

Actionarii societatii USG au mai hotarat schimbarea denumirii in Uzinele Sodice Govora Ciech Chemical Group SA si au desemnat firma Deloitte auditor financiar al societatii. Potrivit comunicatului, presedintele Consiliului de Administratie (CA) va primi o indemnizatie bruta de 1.400 euro, iar pentru membri CA actionarii au stabilit o indemnizatie bruta de 1.300 euro, informeaza NewsIn.

Dupa primele noua luni ale anului 2006, Uzinele Sodice Govora inregistrau pierderi de peste 24 milioane lei, mai mult decat dublu fata de perioada similara a anului trecut si o cifra de afaceri de 94,92 milioane lei. Societatea Uzinele Sodice Govora, producator de substante chimice si detergenti industriali si de uz casnic, a inregistrat o pierdere de peste 18 milioane de lei in 2005, la o cifra de afaceri de 101 milioane lei. In 2004, compania raportase o pierdere de 14,3 milioane lei si o cifra de afaceri de 121 milioane lei. Compania Uzinele Sodice Govora a fost infiintata in 1955, iar in 1990 a fost inregistrata ca societate pe actiuni. In prezent, exportul reprezinta peste 80% din productie si este orientat catre piete din 80 de tari.

Uzinele Sodice Govora sunt cel mai mare fabricant autohton de produse sodice. Compania are in prezent un capital social de 85.561.790 lei, divizat in 34.224.716 actiuni, cu o valoare nominala de 2,50 lei. Actionarul majoritar este grupul polonez Ciech Chemical Group, care detine 93,14% din companie. Pe data de 26 octombrie 2006, la sediul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), au fost semnate documentele prin care polonezii au preluat USG.

Pana la acea data, principalii actionari ai USG au fost CET Govora (49,84% din actiuni) si fratii Marius si Emil Cristescu, cei care detineau, prin Bega Com, 40,44% din titlurile uzinei.

Actiunile societatii sunt tranzactionate sub simbolul UZIM, pe piata Rasdaq, la categoria de baza.Ultima zi de tranzactionare pentru titlurile UZIM a fost 5 februarie, cand acestea au inchis la o cotatie de 1,11 lei.

GHCL intentioneaza sa preia USG

Compania indiana GHCL, fosta Gujarat Heavy Chemicals, vrea sa cumpere Uzinele Sodice Govora (USG), iar in cazul in care se materializeaza, preluarea va fi a doua efectuata de GHCL in Romania, dupa cea a Bega Upsom, din decembrie 2005.

Actionarul majoritar al USG este grupul polonez Ciech Chemical Group, care a preluat compania pe 26 octombrie 2006 de la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) si detine 93,14% din capitalul social al acesteia. In cursa pentru preluarea USG mai ramasesera doi competitori: indienii de la Indian England NV, parte a grupului GHLC, si polonezii de la Ciech, dupa ce uncrainienii de la Open Joint Company Lichanska Soda au renuntat. Oferta polonezilor a fost considerata de autoritatile locale cea mai viabila. Mai mult decat atat, acestia au avut parte si de puternica sustinere a Sindicatului Sodistul, care a inteprins la sediul AVAS cateva actiuni de pichetare, cerand reprivatizarea rapida a uzinei.

Uzinele Sodice Govora si-au ipotecat activele la GHCL, pentru a depasi criza financiara, potrivit sursei citate. Uzinele Sodice Govora sunt cel mai mare fabricant autohton de produse sodice. Recent, actionarii USG au decis majorarea capitalului social cu circa 40 milioane euro si schimbarea denumirii in Uzinele Sodice Govora Ciech Chemical Group SA.

Achizitia pe care si-au propus-o indienii face parte dintre obiectivele companiei de a-si mari de patru ori capacitatea, pana la patru milioane de tone de produse sodice, pana anul viitor. Potrivit statisticilor efectuate la nivel mondial, productia ar trebui sa claseze grupul indian la nivel global, pe al doilea loc .

"Purtam, de asemenea, negocieri cu producatorii de substante sodice, din China si SUA. Discutiile ar trebui finalizate pana in luna iunie", a declarat presedintele companiei, Sanjay Dalmia. Acesta a adaugat ca "Asia este o piata mare si o achizitie pe piata chineza va contribui la formarea unei mari companii in Asia".

Compania planuieste sa foloseasca materii prime din China, Pakistan si India, pe care sa le prelucreze si sa le vanda mai departe. Produsele sodice sunt folosite, in primul rand, in industria producatoare de sapun sau sticla.

Pe langa producatorii de substante sodice, GHCL urmareste si achizitionarea unor lanturi de magazine de textile pentru decorul interior din Europa si SUA, pentru a deveni o companie integrata de textile pentru decorul interior, care sa opereze in sectoarele de tesut, design si distributie, a adaugat Dalmia.

In ultimul an si jumatate, GHCL a cheltuit aproximativ 165 de milioane de dolari pentru achizitii straine. Lista acestora include cea mai mare companie de retail pentru textile pentru decorul interior din Marea Britanie, Rosebys, cu trei sute de magazine si compania americana Dan River. In urma achizitiilor, veniturile GHCL au fost estimate sa creasca pana la 4.500 de unitati, pana in 2008 sau 2009, fata de 821 de unitati in 2006, potrivit presedintelui companiei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri