Tintele Petrom sunt practicarea unor preturi moderate in comparatie cu cele internationale si recunoasterea superioritatii Romaniei in regiune, din punctul de vedere al resurselor, a declarat directorul executiv al Petrom, Mariana Gheorghe.
"Obiectivul Petrom este recunoasterea superioritatii Romaniei in regiunea sud-est europeana in privinta reurselor naturale, precum si practicarea unor preturi moderate in comparatie cu cele internationale, a declarat Mariana Gheorghe. De asemenea, directorul Petrom vorbeste depre planurile companiei de expansiune a operatiunilor de exploatare in Rusia si in zona Marii Caspice.

Mariana Gheorghe urmareste sa inalte Petrom pe cele mai inalte culmi in regiunea Europei de Sud-Est, pastrandu-si pozitia de lider pe piata petroliera si a gazelor naturale, a declarat directorul executiv al Petrom, intr-un interviu acordat International Herald Tribune, dedicat conditiei managerului femeie in lumea de top a unei industriei cu caracteristici adaptabile mai lesne stilului masculin, informeaza NewsIn.

In opinia directorului Petrom, pentru ca o corporatie sa se poata dezvolta, este nevoie de o echipa unita. "Cred cu tarie ca o femeie poate sa atinga aceasta dimensiune a stilului de management", sustine directorul executiv al companiei petroliere. Mariana Gheorghe, potrivit Internationa Herald Tribune, se numara printre putinele femei care detin o pozitie in managementul de top in Europa de Est, regiune unde fluctuatiile economice depasesc indicatorii vest-europeni.

Cotidianul international precizeaza ca Petrom este cea mai mare companie petroliera din Sud-Estul Europei, procesand in jur de 6,4 milioane de tone de titei pe an. Insa, desi resursele de titei si gaze ale Romaniei ii confera o relativa independenta energetica - importurile de energie ale Romaniei sunt de 30%, fata de 50%, cat este media europeana - , totusi Romania este strans legata de importurile de gaze naturale si titei din Rusia. Cotiadianul mai aminteste ca Petrom detine 573 de benzinarii in Romania si alte 118 in tarile vecine, respectiv in Ungaria, Bulgaria, Serbia si Moldova.

Produsul intern brut al Romaniei a crescut cu 7,2% in 2006, lasand cu mult in urma cresterea PIB-ului comunitar, de doar 2,8 procente. Resursele estimate de titei si gaze naturale ale Romaniei sunt de aproximativ un miliard de barili echivalent petrol, valoare care situeaza Romania pe locul patru in Europa in acest clasament, dupa Norvegia, Marea Britanie si Danemarca.

De asemenea, International Herald Tribune arata ca, odata cu privatizarea Petrom, in 2004, s-a modificat radical si politica de resurse umane a companiei. Daca, inainte de privatizare, Petrom avea peste 50.000 de angajati, in luna septembrie a anului trecut numarul acestora a scazut la 36.011. Alti 14.000 de angajati vor fi disponibilizati din cadrul companiei, in conformitate cu contractul de privatizare, desi nu este preconizata o data limita in acest sens.

Petrom este detinuta, in proportie de 51% de compania austriaca OMV, iar statul roman detine 30,74% din actiuni. Un alt pachet de 10% este detinut de Fondul Proprietatea, in timp ce BERD controleaza 2,03%, iar micii actionari detin 6,23%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri