Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor va inchide societatile care nu respecta angajamentele de mediu, pentru ca nu doreste ca Romania sa fie amendata de Comisia europeana, a declarat presedintele Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului (ANPM), Ioan Gherghes.
"Exista riscul ca in viitor mai multi operatori economici sa nu isi indeplineasca angajamentele de mediu, iar Romania nu va accepta sa intre in procedura de "infrigement" din cauza unor termene nerespectate de catre agentii economici", a explicat Gherghes.

Procedura de infrigement reprezinta mecanismul prin care Comisia europeana poate penaliza un stat membru daca acesta nu isi indeplineste obligatiile asumate prin negocierile de aderare. Cazul respectivei tari ajunge in fata Curtii de Justitie a Comunitatilor europene (CJCE), care va decide aplicarea unor sanctiuni, informeaza NewsIn. Acestea pot fi de cateva sute de mii de euro pe zi sau chiar mai mari, fiind calculate in functie de gravitatea incalcarii normelor europene, durata acestei situatii, capacitatea de plata a statului sanctionat. De asemenea, se ia in calcul faptul ca amenda trebuie sa fie un factor care sa descurajeze, prevenind in acest fel viitoarele incalcari ale dreptului comunitar.

In cazul in care statul in cauza nu respecta o hotarare pronuntata de CJCE, Comisia europeana are posibilitatea de a solicita acesteia sa condamne respectivul stat la plata unor amenzi sau a unor penalitati. Potrivit presedintelui ANPM, ministrul mediului si gospodaririi apelor, Sulfina Barbu, se numara printre sustinatorii ideii de suspendare a dreptului de functionare a marilor poluatori.

Comisarul general al Garzii Nationale de Mediu (GNM), Silvian Ionescu, a precizat ca printre marii poluatori din Romania, care risca sa piarda dreptul de functionare se afla Mittal Steel Galati, Petrotel Ploiesti, Romplumb Baia Mare, Sofert Bacau.

"Pe domnul director de la Petrotel si pe directorii de la alte societati ii avertizam ca nu avem ce sa negociem cu ei, ca avem o intelegere pana la un anumit termen", a spus Silvian Ionescu. Potrivit comisarului general al GNM, "conducerea Romplumb Baia Mare este suta la suta pasibila de inchisoare", din cauza ca, in acest moment fabrica produce fara sa aiba autorizatie de mediu.

De asemenea, Ionescu a inclus pe lista marilor poluatori termocentralele de la Midia, Rovinari si Turceni. "Suntem o tara de zaluzi daca Midia, Rovinari si Turceni vor mai functiona pana in 2018, cand au termen de conformare", a mai spus comisarul general al GNM.

Pe aceeasi linie, vicepresedintele ANPM, Vasile Bran, a subliniat necesitatea respectarii de catre agentii economici a angajamentelor de mediu, in caz contrar, inchiderea fabricilor poluatoare fiind inevitabila. "Administratorii societatilor se gandesc numai la castig, se fac ca nu vad si ca nu aud, de aceea se va ajunge la situatia in care vor fi inchise", a mentionat Bran. Potrivit reprezentantilor ANPM, agentii economici care nu respecta obligatiile de mediu trebuie sa reglementeze aceasta situatie cat mai repede posibil. "Agentiile de Mediu vor monitoriza si vor sprijini agentii economici pentru realizarea masurilor de conformare la directivele europene la termenele stabilite prin autorizatiile de mediu, dar nu vor ezita sa dispuna sistarea neconditionata a activitatii in cazul nerespectarii", a conchis Gherghes.

Petrotel si-a indeplinit toate obligatiile legate de protectia mediului

Conducerea rafinariei Petrotel a indeplinit toate obligatiile legate de protectia mediului, iar la 1 septembrie 2007 rafinaria va primi autorizatia integrata de mediu, a declarat pentru NewsIn, directorul executiv al Petrotel, Constantin Dumitru. "Petrotel si-a indeplinit toate obligatiile legate de protectia mediului. Mai mult, la 1 septembrie, rafinaria va primi autorizatia integrata de mediu. Toata lumea vorbeste, dar putini stiu despre ce vorbesc", a declarat Dumitru, raspunzand la acuzatiile comisarului general al Garzii Nationale de Mediu, Silvian Ionescu, care a amenintat ca vor inchide rafinaria pentru ca reprezentantii acesteia nu au indeplinit obligatiile de mediu.

Comisarul general al Garzii de Mediu, Silvian Ionescu, a declarat, marti, ca mari poluatori ar putea fi inchisi, intrucat nu si-au indeplinit obligatiile legate de protectia mediului. Printre acestia se numara Mittal Steel Galati, Petrotel Ploiesti (detinuta de compania LukOil - n.r.), Romplumb Baia Mare si Sofert Bacau.

LukOil Romania vrea sa investeasca in Petrotel in urmatorii cinci ani 120 de milioane de dolari in ecologizare si protectia mediului. Scopul acestor investitii este obtinerea autorizatiei integrate de mediu, proces inceput in 2005, a explicat directorul general executiv al rafinariei, Igor Fedorinov, la mijlocul lunii decembrie 2007.

Mai mult, LukOil Romania vrea sa produca incepand din a doua jumatatea a lui 2007 circa 60.000 de tone de biodiesel pe an in cadrul rafinariei Petrotel-LukOil, in urma unei investitii de aproximativ 18 milioane de dolari, a subliniat acesta. Potrivit lui Fedorinov, rafinaria Petrotel va fi echipata anul viitor cu o instalatie noua, care va permite productia de biodiesel, ce va fi ulterior amestecat cu motorina. Rafinaria nu a inregistrat profit in 2006, din cauza faptului ca trebuie sa ramburseze creditele contractate pentru modernizare, a mai spus Fedorinov.

Pentru Rafinaria Petrotel, LukOil mai planuieste si constructia unei termocentrale in cogenerare pe spatiul acesteia incepand din 2007.

"in parteneriat cu subdiviziunea LukOil Energogaz urmarim sa depasim investitiile in extractie si prelucrare pentru asigurarea utilitatilor necesare rafinariei. Prin constructia termocentralei urmarim nu doar asigurarea unei cantitati de energie, ci si reducerea emisiilor nocive in atmosfera", a adagat Fedorinov. El a mai afirmat ca in cadrul acestui proiect se va realiza montajul unei turbine care va asigura cantitatea de energie necesara functionarii rafinariei, in acelasi timp construindu-se un cazan de cocs rezultat din procesele din rafinarie, care va fi echipat astfel incat sa nu emita niciun fel de noxe in atmosfera.

Potrivit reprezentantilor LukOil, compania ruseasca a investit la Petrotel in perioada 2002-2004 circa 238 de milioane de dolari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri