Ritmul de crestere a consumului din ultima perioada a fost de doua ori mai mare decat cel al PIB
Pretul carburantilor ar putea ajunge, in perioada urmatoare, la 40.000 de lei litrul, in cazul in care pretul petrolului se va mentine la circa 50 de dolari pentru un baril, a declarat, ieri, Dinu Patriciu, presedintele grupului Rompetrol.

"Cresterea pretului petrolului pe plan international este una constanta. Nu este vorba despre nici un record, ci de o situatie generata de cresterea consumului in China si India si de o serie de factori politici. Cei care se asteapta ca pretul petrolului sa scada in perioada urmatoare, cred ca se insala cu totii", a declarat omul de afaceri la conferinta "Piata Petrolului", organizata de FinMedia.

Conform acestuia, cotatiile internationale ale titeiului detin o pondere de 80 la suta in formarea preturilor la carburanti de pe piata interna.

"Cele mai pesimiste scenarii arata un nivel maxim de 80 de dolari pe baril, asa ca mai este loc de crestere. Consumul de produse petroliere creste, iar resursele sunt din ce in ce mai limitate", a precizat Patriciu.
Presedintele Rompetrol a afirmat ca ritmul de crestere a consumului de produse petroliere a fost de doua ori mai ridicat decat cel al Produsului Intern Brut.

"Consumul ar putea sa creasca si mai mult daca producatorii de produse petroliere ar fi stimulati intr-un fel sau altul.
A fost un pas inainte liberalizarea preturilor, dar nu este de ajuns. Industria de profil are nevoie de investitii importante", a declarat Patriciu.

Conform acestuia, investitiile necesare pentru retehnologizarea rafinariilor nu pot fi mai mici de 800 de milioane de euro - un miliard de euro, in urmatorii patru ani, iar investitiile in industria autohtona ar trebui sa ajunga la trei-patru miliarde de euro in 10 ani.
Patriciu a atras atentia asupra faptului ca accizele la produsele petroliere din Romania sunt peste media din Uniunea Europeana.

"Ministrul de Finante mi-ar spune ca nu sunt bani la buget. Dar daca s-ar egala nivelul accizelor la motorina cu cel la benzina si daca s-ar introduce accizarea la pompa, bugetul ar castiga in jur de 14.000 miliarde de lei pe an", a afirmat Patriciu. Pretul titeiului american a atins un nivel record de 58 de dolari pe baril, la inceputul acestei luni, scazand ulterior la circa 54 de dolari. Cresterea cotatiilor fata de inceputul anului este de circa 25 la suta.

Scenariu pesimist: 80 de dolari barilul, inflatie mai mare cu 1,3 la suta

Daca pretul petrolului se va majora, pana in luna decembrie a acestui an, cu 24 la suta, cat este prognozat, acest lucru va determina o crestere a inflatiei cu 0,3 la suta, a declarat Mihai Iulian Gheorghe, director in cadrul Institutului National de Statistica (INS).

Conform acestuia, scenariul cel mai pesimist prevede o crestere a cotatiei titeiului la 80 de dolari barilul, ceea ce ar conduce la o crestere a inflatiei cu 1,3 peste nivelul prognozat pentru acest an. Gheorghe a afirmat ca influenta pretului petrolului la nivel international a crescut, in 2004, cu 18,3 la suta fata de anul 2003.

Potrivit reprezentantului INS, ponderea in cosul de consum al motorinei si al benzinei este relativ constanta.

In anul 2004, motorina reprezenta 0,16 la suta din cos, iar benzina 3,68 la suta, in timp ce, in 2005, proportia este de 0,19 la suta la benzina si 3,31 la suta la motorina. Mihai Gheorghe a precizat, de asemenea, ca evolutiile de la inceputul anului nu favorizeaza perspectivele optimiste, chiar daca previziunile vizeaza o mentinere a pretului petrolului in jurul valorii de 49 de dolari pe baril. "Chiar daca in trimestrul al doilea al acestui an va avea loc, probabil, o scadere a cererii, ceea ce va duce la o reducere a consumului, nu cred ca se va ajunge la un nivel mediu de 49 de dolari pe baril", a adaugat Gheorghe.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri