Cuprom Romania a semnat in data de 5 martie 2007 contractul de preluare a producatorului de cupru Rudarsko Topionicarski Basen Bor (RTB Bor) din Serbia, pretul platit pentru activele fixe si licentele miniere ridicandu-se la 400 milioane dolari.
Valoarea totala a efortului financiar va atinge aproximativ 600 milioane dolari (preluarea combinatului si investitii in valoare de 200 milioane dolari), pentru care Cuprom a contractat un credit sindicalizat pe opt ani de la Merrill Lynch si Deutsche Bank.

Pretul final pentru activele curente urmeaza sa fie stabilit pe baza evaluarii la momentul preluarii, conducerea Cuprom estimand ca acestea se situeaza in jurul valorii de 10 milioane de dolari.

Presedintele Cuprom, Horia Simu, a tinut sa precizeze faptul ca datoriile RTB Bor au ramas in patrimoniul companiei din Serbia.

Compania romaneasca estimeaza ca investitia din Serbia este prima ca valoare din industria acestei tari, si a doua per ansamblu.

Conducerea Cuprom spera ca in circa 3-4 ani sa intre pe profit in Serbia, investitia din aceasta tara urmand a fi recuperata in 8-10 ani.

Cuprom Romania urmeaza sa preia minele de cupru subterane si de suprafata din Bor, o mina de suprafata din Majdanpek si o unitate de topire si rafinare a cuprului.

Negocierile au durat aproape doua luni, iar finalizarea tranzactiei si preluarea activelor urmeaza sa aiba loc in termen de 120 de zile de la semnare, se arata in comunicatul transmis joi de companie.

Contractul are si o componenta sociala, care a fost negociata de catre Cuprom cu sindicatele, reprezentand angajatii companiilor privatizate, pornind de la cerintele minime prevazute in documentatia de licitatie si cererile suplimentare exprimate de sindicate. Cuprom a agreat sa preia intreg personalul companiilor, in numar de 4.524 angajati si a acceptat o parte din cererile suplimentare. Protocoalele cu sindicatele din Serbia au fost inchise, urmand ca saptamana viitoare sa inceapa negocierea contractului colectiv de munca.

"Suntem multumiti de felul in care sindicatele au inteles sa negocieze", a adaugat Horia Simu.

Cuprom s-a angajat prin contractul de privatizare sa efectueze investitii in valoare de peste 200 milioane dolari in decursul primilor 4 ani de la preluare si s-a obligat ca, pana la sfarsitul acestei perioade investitionale, sa aduca operatiunile in concordanta cu standardele locale si internationale de protectie a mediului.

Compania Cuprom este, de asemenea, membra unui consortiu care a fost selectat in urma unei licitatii publice, organizata de Ministerul Economiei si Comertului, in vederea incheierii unor contracte de cooperare cu societatile miniere Cuprumin Abrud si Moldomin Moldova Noua, avand ca scop relansarea si dezvoltarea activitatii miniere pe baza de investitii efectuate de catre membrii consortiului in echipamente, tehnologii, capital circulant. Investitiile prevazute in caietul de sarcini se ridica la 150 milioane de dolari.

Negocierile incepute anul trecut in cursul lunii noiembrie au fost intrerupte unilateral de catre partea guvernamentala inainte de sfarsitul anului. Consortiul a fost rechemat la negocieri in cursul lunii martie a anului curent, in cursul zilei de astazi urmand sa aiba loc ultima runda de negocieri, a declarat presedintele Cuprom, Horia Simu.

Intre timp, cele doua companii miniere au disponibilizat majoritatea salariatilor si au intrerupt activitatea, iar echipamentele si carierele de exploatare se deterioreaza, orice intarziere in finalizarea acestor contracte facand tot mai costisitoare reinceperea activitatii in perimetrele de exploatare detinute de cele doua societati miniere.

Minele romanesti au datorii foarte mari, riscand sa fie introduse oricand in faliment de creditori, situatie in care licentele miniere ar fi suspendate. Conducerea Cuprom asteapta deci o solutie din partea statului roman pentru a putea continua procesul de preluare a celor doua mine si a le salva de la degradare.

"Nu sunt optimist pentru un rezultat favorabil dupa negocierile cu Ministerul. Este ciudat faptul ca in Serbia a existat vointa politica pentru a se gasi solutia juridica pentru vanzarea minelor care se aflau in aceeasi situatie grea ca si cele romanesti, iar in Romania nu s-a ajuns la nici un rezultat", a mai spus Horia Simu.

Cuprom Romania este unicul producator de cupru electrolitic, sarma laminata, trefilata si conductoare emailate din Romania si unul din cei mai mari din Europa de Est. Cuprom este o companie cu capital privat, cu o experienta indelungata in domeniul metalurgiei si al metalelor neferoase in general, ocupand un loc strategic pe piata interna a metalelor. Activitatea companiei consta in reciclarea, rafinarea si transformarea cuprului, iar principalele unitati de productie sunt situate in Baia Mare si Zalau.

In 2006, Cuprom a inregistrat o cifra de afaceri de 210 milioane dolari, in timp ce previziunile pentru 2007 depasesc 350 de milioane de dolari (excluzand contributia noilor achizitii).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri