La sfarsitul anului trecut peste 4.000 de companii se aflau in procedura de faliment, deschisa, cu 45% mai multe decat la finele lui 2005, iar cel mai riscant sector de activitate a fost comertul, potrivit unui studiu Coface Romania
Studiul Coface releva faptul ca la sfarsitul anului 2006 erau inregistrate un numar total de 10.431 de firme aflate in diverse stadii ale procedurii de faliment, dintre care 4.604 se aflau in procedura de faliment deschisa, 1.625 se aflau in reorganizare judiciara, 3.710 si-au inchis procedura de reorganizare si faliment, iar 492 si-au inchis procedura de reorganizare sau faliment din lipsa de active.

Au fost luate in evidenta firmele aflate in faliment, reorganizare judiciara si firmele pentru care s-a inchis procedura de faliment, indiferent de anul deschiderii acestor proceduri.

Sectorul comercial ramane cel mai riscant sector de activitate din Romania. Aceasta ramura a inregistrat un procent ridicat de 37% din totalul falimentelor anului 2006, in crestere fata de 2005 cand avea o pondere de 34,9%. In 2006 retailul a depasit comertul en-gross, care se situa pe prima pozitie in 2005, aceasta tendinta confirmand evolutia din ultimii ani potrivit careia comertul se concentreaza in prezent catre marii retaileri de tip hypermarket, supermarket, cash & carry si complexe comerciale de tip mall.

La mica distanta dupa comertul cu ridicata si amanuntul se situeaza agricultura cu un numar de 1.382 firme insolvente, adica 13,25% din total. "Desi in crestere fata de anul trecut, agricultura romaneasca este inca departe de a deveni un sector competitiv.", precizeaza un comunicat al Coface.

Sectorul constructiilor, care in 2005 ocupa pozitia a zecea, acum se situeaza pe locul cinci din punct de vederii al ponderii insolventelor in totalul celor inregistrate in 2006, cu 5,6% din total. "Cu toate ca sectorul constructiilor isi continua ascensiunea din ultimii ani, fiind o ramura in plina dezvoltare ce atrage un grad ridicat de investitii, totusi ramane un sector riscant, unde platile se fac cu dificultate, cu un numar mare de firme insolvente, mai ales in cadrul celor de talie mica si medie care livreaza materiale de constructii.", precizeaza comunicatul Coface.

La polul opus, sectoarele in care se inregistreaza cea mai scazuta rata a falimentelor apartin in special serviciilor: sectorul IT, al intermedierilor financiare, posta si telecomunicatiile, sectorul energetic, tranzactiile imobiliare, toate cu ponderi de sub 1% din totalul falimentelor.

IT-ul ramane un sector extrem de dinamic cu cresteri substantiale in 2006, fiind unul dintre sectoarele de elita ale economiei romanesti si un principal motor de crestere in Romania. Deschiderea pietei UE pentru companiile romanesti in 2007 va consolida performantele acestora si le va face atractive pentru investitorii straini, gradul lor de risc fiind minim explica Cristian Ionescu, Director General Coface Romania.

"In ceea ce priveste companiile de intermediere financiara si din piata de sanatate, acestea activeaza pe piete aflate inca in stadiul de formare, nivelul de dezvoltare al acestor sectoare fiind inca cu mult sub nivelul celorlalte tari europene", a adaugat oficialul Coface.

Coface Romania este lider pe piata romaneasca in domeniul managementului de risc si ofera produse si servicii precum asigurari de credit, rapoarte de credit, recuperare de creante comerciale, servicii de urmarire a incasarilor, monitorizare, furnizare de date de marketing, consultanta de risc.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri