Interagro va investi peste 50 de milioane de euro pentru realizarea unei fabrici de bioetanol la Zimnicea, in colaborare cu Academia Nationala de Stiinte a Chinei a declarat la The Money Channel, presedintele grupului, Ioan Niculae
Potrivit lui Niculae, aceasta investitie a fost decisa de grupul Interagro in urma cu o jumatate de an, iar fabrica ce urmeaza a fi construita va fi cea mai mare de acest fel din Europa Centrala si de Est. El a precizat ca s-a ales Zimnicea deoarece "acolo Interagro are si utilitatile si logistica necesara, pentru ca e o fabrica care va consuma o mie de tone de porumb pe zi".

Presedintele Interagro a spus ca este vorba de o investitie exclusiva a grupului, "iar contractele comerciale s-au semnat deja cu Academia Nationala de Stiinte a Chinei, care va livra tohnologia si echipamentele". Niculae a mentionat ca fabrica "urmeaza sa fie o unitate distincta, care se va ocupa numai de productia de bioetanol, in care Interagro va fi actionarul principal". Contributia chinezilor este determinanta. Ei vor livra atat tehnologia, cat si marea parte a echipamentelor pentru aceasta fabrica.

Ioan Niculae s-a declarat dezamagit de faptul ca la momentul semnarii contractului cu partea chineza, in luna noiembrie a anului trecut, Ambasada Romana din Beijing s-a aratat neinteresata de acest proiect, in timp ce China a fost foarte entuziasmata.

Mai mult, in timp ce autoritatile romane sunt nepasatoare fata de aceasta initiativa, presedintele Interagro, a declarat ca grupul desfasoara colaborare stransa cu partea bulgara. El a precizat ca in urma cu doua zile a avut o intalnire cu ministrul agriculturii din Bulgaria, iar acesta a privit proiectul cu un interes deosebit, "intrucat inseamna o sansa foarte mare de dezvoltare a judetelor limitorfe din nordul Bulgariei". Niculae a explicat ca aceasta sansa vine pe fondul capacitatii restranse de a se cultiva 300 de mii de tone de porumb pe an in Romania, astfel incat din aceasta cantitate, cel putin o treime ar urma sa fie produsa de Interagro in Bulgaria.

Ioan Niculae a adaugat ca ministrul agriculturii din Bulgaria a avut o atitudine mai mult decat pozitiva, de a crea conditii legislative, sau a pune la dispozitie unele terenuri din Bulgaria pentru constructia de silozuri in care sa fie stocata productia de porumb inainte de a fi transportata la Zimnicea, chiar introducerea unui feribot intre Sistop si Zimnicea si mai ales, s-a aratat dispus sa faca legatura intre grupul Interagro si Institutul de Cercetare in Agricultura pentru a folosi seminte din Bulgaria.

Interagro va uni patru companii intr-un holding pe care-l va lista la Bursa
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri