Conducerea Arcelor Mittal Galati i-a chemat ieri seara, pe liderii Solidaritatea la noi discutii asupra grevei care va incepe miercuri dimineata, astfel incat protestul sa nu afecteze pana la cote periculoase activitatea combinatului, estimarile fiind ca se vor produce pagube de milioane de euro
„A fost convocata o noua sedinta pentru astazi (marti – n.r.), la ora 19:00, insa ora nu a convenit celor de la Solidaritatea, asa ca intalnirea a fost amanata pentru ora 20:00. Se discuta detaliile tehnice legate de functionarea combinatului pe durata grevei generale”, a declarat, citat de NewsIn, purtatorul de cuvant al companiei, Dorian Dumitrescu.

De cealalta parte, liderii Solidaritatea apreciaza ca demersul patronatului este unul tardiv, avand in vedere ca cererile anterioare formulate de sindicat, prin care liderii acestuia cereau sa li se puna la dispozitie organigrama societatii, numarul de salariati si locurile de munca sensibile in vederea organizarii eficiente a comitetului de greva, au ramas fara raspuns din partea administratiei.

„La aceasta ora, nucleul comitetului de greva este in combinat pentru a informa si a pregati muncitorii cu privire la modul de organizare pe timpul grevei. Ieri (luni – n.r.) si azi (marti – n.r.), cand le-am cerut toate datele de care aveam nevoie, nu ni le-au dat, iar acum, cand noi suntem in focul pregatirilor, ne cheama la discutii. Este oarecum tarziu. Voi incerca sa ma prezint, totusi, eu”, a declarat la randul sau, presedintele Solidaritatea, Gheorghe Tiber.

Avocatul companiei siderurgice galatene, Magda Volonciu, a cerut Tribunalului Galati, marti, in timpul judecarii cererii de nelegalitate a grevei anuntate de Solidaritatea, sa aiba in vedere faptul ca Arcelor Mittal Galati isi rezerva dreptul de a emite pretentii financiare in baza articolului 61, alin. 8, din Legea 168/1999 privind solutionarea conflictelor colective de munca pentru productia nerealizata pe timpul protestului. „Sindicatul Solidaritatea si membrii sai vor raspunde in solidar pentru pierderile pe care compania le va inregistra din cauza grevei”, a declarat avocatul Magda Volonciu. Potrivit unor oficiali ai combinatului, greva generala anuntata de Solidaritatea va produce companiei pagube de ordinul catorva milioane de euro.

Judecatorii Tribunalului Galati au respins ieri ca nefondata cererea formulata de administratia Arcelor Mittal Galati de a declara ilegala greva programata de sindicatul Solidaritatea, iar avocatii companiei au declarat ca vor ataca decizia cu recurs.in aceste conditii, miercuri dimineata, incepand cu ora 06:30, 3.830 de membri ai sindicatului Solidaritatea care au semnat pentru declansarea grevei generale, din totalul de 7.003, nu se vor mai prezenta la locurile de munca, ci vor sta la poarta principala a combinatului.

Sindicatul Solidaritatea, care inglobeaza in jur de 7.000 din cei aproape 15.000 de salariati ai combinatului Arcelor Mittal Galati, a hotarat, pe 27 martie, in cadrul Adunarii Generale, sa respinga oferta salariala finala avansata de patronat, de 12% de la 1 ianuarie 2007, si sa declanseze greva generala. Oferta administratiei a fost acceptata, insa, de celelalte trei forte sindicale negociatoare din combinat – Uniunea Teritoriala a Sindicatelor Libere-Cai Ferate Uzinale, Uniunea Sindicatelor Independente „Forum” si sapte sindicate uzinale afiliate la federatia sindicala FSS-Metarom – care au semnat, pe 23 martie, noul contract colectiv de munca al companiei alaturi de reprezentantii administratiei.

Principalele revendicari ale sindicatului Solidaritatea sunt acordarea unei cresteri salariale de 25-30% in 2007 sau majorarea salariului fiecarui angajat cu o suma neta de 100 de euro, cresterea primelor de sarbatori la 250 de lei si a primei de vacanta la 1.000 de lei, precum si majorarea sporului pentru week-endurile lucrate de la 25%, cat este acum, la 50% pentru ziua de sambata si respectiv la 100% pentru ziua de duminica. O alta revendicare importanta este acordarea unei cote de participare la profit de 10%, cota la care s-a renuntat prin protocol in 2002, la prima negociere a contractului colectiv de munca de dupa privatizarea combinatului.

Arcelor Mittal Galati are in jur de 15.000 de salariati. Pe langa aceasta unitate siderurgica, compania Arcelor Mittal mai detine in Romania combinatele de la Iasi, Roman si Hunedoara, precum si operatorul portuar Romportmet Galati.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri