Grupul de firme specializate in produse metalurgice Profiland-Intfor investeste peste cinci milioane de euro pentru infiintarea unei rafinarii biodiesel cu o capacitate de aproximativ 70.000 de tone de motorina ecologica pe an
Fabrica de motorina ecologica este realizata dupa un proiect 100% romanesc, utilizand echipamente produse, in mare parte, in Romania. Fabrica functioneaza cu o instalatie cu flux continuu si are o capacitate de 200 de tone de biodiesel pe zi, ceea ce inseamna ca va produce in jur de 70.000 de tone de motorina ecologica pe an. Fabrica va avea intre 30 si 50 de angajati si va intra in functiune in acest an.

"In perioada decembrie 2005-ianuarie 2006, am achizitionat un brevet de inventie a tehnologiei fabricatiei produsului biodiesel de la un grup de cercetatori romani. Aceasta echipa a pus la punct o tehnologie de esterificare a acizilor grasi, a uleiurilor vegetale, iar in urma acestui proces tehnologic se obtine biodiesel, un produs asemanator cu motorina, respectiv cu parametrii si caracteristicile tehnice pe care le are motorina obtinuta din petrol", a declarat citat de NewsIn, administratorul grupului de firme Profiland-Infor, Andrei Lisinschi.

Pentru a asigura materia prima impusa de capacitatea de productie a fabricii sunt necesare in jur de 30.000 de hectare cultivate cu rapita si floarea-soarelui. in prezent, in judetul Galati, 16.000 ha de teren agricol sunt cultivate cu rapita, dublu fata de anul trecut si 25.000 ha cu floarea-soarelui, cu 58% mai putin fata de 2006.

Costurile cu materia prima sunt estimate la 3,5 milioane de euro pe luna. "O data ce porneste fabrica, vom fi nevoiti sa incurajam producatorii agricoli sa-si cultive suprafetele lor de teren cu rapita si floarea-soarelui in cantitati cat mai mari, pentru ca vom fi un consumator foarte mare. Vom incuraja producatorii agricoli, oferindu-le un pret mai bun pentru culturile respective in comparatie cu alte culturi", a spus Andrei Lisinschi.

Segmentul de clienti caruia i se adreseaza fabrica este constituit din marii producatori de produse petroliere din Europa, care sunt obligati sa amestece motorina obtinuta din petrol cu motorina ecologica, cantitatea de biodiesel impusa de normele europene fiind de 5,5%. in opinia administratorului Profiland-Intfor, piata biodieselului va cunoaste o dezvoltare rapida in urmatorii cinci ani, cand se asteapta o crestere pana la 12,5% a proportiei de motorina ecologica in produsul finit.

Grupul de firme Profiland-Intfor cuprinde doua unitati de productie industriala, SC Profiland SRL si SC Intfor SA, specializate in fabricarea produselor metalurgice, si o unitate emitenta de tichete de masa, SC Proserv SRL. Grupul este condus de omul de afaceri Andrei Lisinschi, care figureaza in Top 300 - Cei mai bogati romani, cu o avere estimata la 11 milioane de dolari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri