Hidroelectrica si consortiul german compus din firmele Voith Siemens Power Generation si Andritz VA Tech Hydro au inaugurat procesul de modernizare a 20 de hidroagregate bulb, cu o putere de 14 MW, pe Oltul Inferior, informaza un comunicat al Hidroelectrica.
"Contractul cuprinde realizarea a 20 de hidroagregate bulb reversibile, avand puterea de 14 MW, conform tehnologiei de varf in domeniu, inclusiv toate instalatiile auxiliare ale acestora, sisteme noi, moderne, de comanda locala si de la distanta si retehnologizarea echipamentelor hidromecanice aferente, in fiecare din cele cinci centrale hidroelectrice de pe Oltul Inferior aval de Slatina", se arata in document, potrivit NewsIn.

Pregatirile pentru procesul de modernizare au inceput in anul 2003. in 2005, pe baza proiectului tehnic, au fost comandate si achizitionate echipamentele componente, iar anul trecut a fost realizata infrastructura facilitatilor si a inceput activitatea de retehnologizare. in prezent, in proces de modernizare se afla grupurile hidroenergetice 1 si 2 de la hidrocentrala Ipotesti si grupul 2 din centrala Draganesti. Finalizarea intregii lucrari este prevazuta pentru 24 septembrie 2010.

Potrivit comunicatului, cele mai importante firme subcontractate de catre consortiu sunt UCM Resita, SAEM Energomontaj, Hidroserv Slatina si General Turbo Bucuresti, care asigura deja livrari si servicii in termen. "Cele doua firme germane din consortiu considera retehnologizarea Oltului Inferior un proiect prioritar, care va constitui o garantie pentru participarea firmelor germane si austriece la realizarea lucrarilor din sectorul hidroenergetic romanesc", au mai precizat reprezentantii Hidroelectrica.

Relatiile dintre Hidroelectrica si firma VA Tech dateaza din 1997, cand cele doua companii au incheiat un contract pentru modernizarea hidroagregatelor de la Portile de Fier, contract care face, in prezent, obiectul unui dosar penal, in cadrul caruia s-a conturat posibilitatea existentei unor infractiuni de abuz in serviciu, legate de achizitii publice

La data de 3 aprilie, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) – Structura centrala au inceput urmarirea penala impotriva a noua invinuiti acuzati de complot si subminarea economiei nationale in dosarul vanzarii de energie ieftina. Procurorii DIICOT sustin, in rezolutia de punere sub invinuire a celor noua persoane, printre altele, ca lucrarile de retehnologizare a centratelor de pe Oltul Inferior au fost contractate la preturi de trei ori mai mari decat cele reale.

Procurorii considera ca vinovat pentru aceasta situatie ar fi directorul Hidroelectrica, Traian Oprea, unicul semnatar al contractului prin care consortiului german Voith Siemens Hydro Power Generation Gmbh&Co.KG - VA Tech Escher Wyss Gmbh i-au fost atribuite in mod direct lucrarile de retehnologizare a cinci centrale hidroelectrice de pe Oltul Inferior, la un pret considerat de anchetatori de trei ori mai mare decat costurile reale.

Retehnologizarea amenajarilor hidroenergetice de pe raul Olt, pe sectorul Slatina-Dunare, respectiv a cinci microhidrocentrale - CHE Ipotesti, CHE Draganesti, CHE Frunzaru, CHE Rusanesti si CHE Izbiceni - a fost stabilita prin "Strategia nationala de dezvoltare energetica a Romaniei pe termen mediu 2001-2004", aprobata prin HG 647/2001.

Persoanele invinuite in dosarul energiei ieftine sunt: Traian Oprea - actual director general Hidroelectrica, Nicolae Opris - presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), pe atunci sef al Serviciului de marketing-furnizare, Carmen Marin - director de privatizare, Georgeta Iosif - fost director al Directiei economice, Geormaneanu Victoria - fost director economic, George Asan - fost director comercial, actual director adjunct de marketing, privatizare si afaceri internationale, Codrut seres - fost ministru al economiei si comertului, Eugen Pena - fost director Hidroelectrica si Ion Lungu - fost presedinte ANRE.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri