Ca sa obtina profit, societatile din acest sector au nevoie de un curs mediu de 37.800 de lei pentru un euro
Indicele Grupului de Economie Aplicata (GEA) de incredere industriala a scazut aproape la jumatate fata de primul trimestru al acestui an, se arata in cel de-al doilea Buletin Industrial GEA, lansat ieri.

Rezultatele prezentate in acest buletin se bazeaza pe un esantion de 170 de firme. "Acest rezultat arata o scadere a increderii industriale, insa aceasta ramane, totusi, la un nivel pozitiv de +7,4 in trimestrul al doilea fata de +14,5 in primul trimestru", arata GEA.
Comenzile acopera, in medie, 4,1 luni de productie, in scadere fata de 4,3 luni in primul trimestru.

De asemenea, se asteapta o crestere mai puternica a preturilor productiei industriale decat in trimestrul precedent, intre trei si cinci la suta, ca si o reducere a numarului de angajati.

Cota unica este apreciata de mediul de afaceri din industrie ca un factor pozitiv, dar efectele ei sunt reduse de dificultatea de a obtine profit, in conjunctura actuala, a precizat GEA. In aceste conditii, incasarile bugetare s-ar putea sa fie afectate, incepand cu acest trimestru.

Un alt rezultat ingrijorator este faptul ca doar 58,6 la suta dintre firmele care au obtinut profituri mai mari in primul trimestru 2005 (fata de primul trimestru 2004) au si platit un volum mai mare de taxe la stat in aceeasi perioada a acestui an, comparativ cu primul trimestru 2004.

De asemenea, s-a accentuat influenta negativa pe care aprecierea leului o are asupra competitivitatii firmelor, iar cursul mediu de schimb pe care firmele din industrie il considera ca fiind necesar pentru obtinerea de profit (pragul de rentabilitate) este de 37.800 de lei pentru un euro.

Lipsa de transparenta la Petrom

GEA a acuzat, de asemenea, lipsa de transparenta a firmelor romanesti, afirmand ca multe dintre acestea refuza sa ofere informatii absolut banale despre activitatea lor. Spre exemplu, sectorul de prelucrare a titeiului nu a mai fost inclus in analiza pe sectoare efectuata de GEA, din cauza ca Petrom, liderul de piata, a refuzat sa raspunda la intrebari motivand ca... i s-a schimbat directorul general.

Analistul economic Daniel Daianu considera ca divergenta dintre rezultatul studiului GEA si statisticile oficiale privind numarul angajatilor se poate explica printr-o restructurare mai rapida la nivelul personalului decat aparitia locurilor de munca pe segmentul impozabil. In ceea ce priveste scaderea indicelui de incredere industriala, cauzele sunt multiple, iar reprezentantii GEA au identificat evolutia cursului de schimb, cresterea preturilor la utilitati, intensificarea concurentei, limitarea accesului la ajutoare de stat, restructurarea fortata si nesiguranta privind sensul si durabilitatea reformei fiscale.

Aproximativ 60 la suta dintre firmele care au indicat aprecierea leului ca efect negativ asupra activitatii au inregistrat o scadere a profitului in trimestrul I. Doar 20 la suta dintre firmele chestionate considera ca evolutia cursului are un efect pozitiv. Mediul de afaceri se pronunta in favoarea schimbarilor legislative propuse la Codul muncii, mai mult de jumatate din firme declarand ca acestea ar spori competitivitatea.
Cu toate acestea, una din cinci firme nu stie despre ce modificari este vorba.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri