Societatile energetice cred ca energiile nucleara si eoliana vor deveni in urmatorii cinci ani o sursa mult mai importanta pentru acoperirea consumului de electricitate si sunt in acelasi timp tot mai interesate de cresterea eficientei energetice, dar si de combustibilii nepoluanti.
Potrivit unui raport al PricewaterhouseCoopers (PwC), "anul trecut, doar 17% si respectiv 19% dintre societati isi indreptau atentia catre aceste doua surse de combustibil (nucleara si eoliana, n.red.). In 2007, intr-un interval de doar 12 luni, aceste surse au fost mentionate de 48% si respectiv 45% dintre cei intervievati".

Raportul PwC are la baza un studiu facut pe 114 societati energetice din 44 de tari.

Conform studiului companiei de consultanta citat de NewsIn, eficienta energetica, sursele de energie alternativa si energia nucleara au urcat pe primele locuri pe lista de prioritati a societatilor din energie.

"Pe plan mondial, se observa o schimbare majora in modul de abordare si in actiunile producatorilor de energie in ceea ce priveste eficienta energetica si utilizarea unor combustibili nepoluanti", se mai arata in documentul citat.

Raportul avertizeaza insa ca, in realitate, acest progres ar putea fi limitat in absenta unui cadru de reglementare al pietei eficient si consecvent la nivel global.

"Este necesar sa existe o informare eficienta asupra preturilor emisiilor de carbon la nivel international, care sa acopere cu precadere tarile, care sunt mari poluatori precum si pe cele care inregistreaza o dezvoltare economica rapida, cum ar fi Statele Unite, India si China", a declarat Manfred Wiegand, lider global pentru utilitati in cadrul PricewaterhouseCoopers, citat de comunicatul companiei.

Potrivit studiului, previziunile, conform carora tehnologia poate avea un impact asupra eficientei energetice, au crescut din nou vertiginos in ultimele 12 luni – de la 22% la 81% intre respondentii americani, de la 33% la 43% in Europa si de la 41% la 62% la nivel mondial.

In opinia reprezentantilor societatilor din energie, cele mai mari castiguri in ceea ce priveste eficienta energetica ar putea proveni de la utilizatorii finali de toate tipurile – industriali, comerciali si mai ales de la clienti casnici.

"Desi societatile energetice considera ca guvernele si utilizatorii finali trebuie sa preia initiativa in ceea ce priveste eficienta energetica, companiile sunt pregatite sa investeasca substantial nu numai in eficientizarea propriei lor productii si a transportului, ci si in a-i sustine pe utilizatori sa-si eficientizeze consumul energetic", mai mentioneaza comunicatul PwC.

Dintre societatile cu activitati de furnizare intervievate 72% fac investitii in masuri de crestere a eficientei energetice pe partea utilizatorului.

Pentru prima data, studiul anual cuprinde punctele de vedere ale principalilor lideri ai marilor consumatori industriali de energie electrica din sectorul metalurgic, chimic si al celulozei. Societatile din aceste sectoare cauta din ce in ce mai mult sa detina controlul surselor de energie necesara si sa-si reduca dependenta fata de societatile energetice.

Conform studiului citat, investitiile in eficienta energetica reprezinta o prioritate pentru toate societatile. In unele cazuri, societatile iau in considerare mutarea productiei catre teritorii cu preturi mai scazute ale energiei. De asemenea, multe societati accelereaza investitiile in propria sursa de energie, adesea folosind surse neconventionale.

Societatile energetice din intreaga lume anunta ca se asteapta sa intampine conditii de furnizare si de cerere de energie dificile intr-o masura „semnificativa” sau „covarsitoare”. Circa 71% dintre respondenti au folosit aceste calificative, referindu-se la acest subiect – ceea ce reprezinta o crestere majora de la 51% in 2006.

La nivel regional, aceste calificative au fost mentionate de 62% dintre respondentii din America de Nord, 88% din America de Sud, 70% din Europa, 76% din Australia si Noua Zeelanda, 66% din tarile BRIC (Brazilia, Rusia, India si China) si de catre toti respondentii din Orientul Mijlociu si Africa.

Aproximativ 48% din directorii societatilor energetice declara ca se asteapta ca masurile de reglementare, ce au ca scop spargerea schemelor de integrare pe verticala a transportului si distributiei, sa aiba un impact puternic sau foarte puternic asupra pietelor de energie si gaze in perioada urmatoare.

O treime (32%) dintre toti respondentii la nivel mondial spun ca isi vor repozitiona procesele operationale in cadrul societatii in urmatorii cinci ani, acest procent incluzand 40% dintre respondentii americani si 34% dintre cei europeni. Un procentaj similar de respondenti afirma ca intentioneaza sa se repozitioneze in functie de tara. PwC mai remarca faptul ca pentru prima data, deficitul de aptitudini si cunostinte profesionale devine un factor important in luarea deciziei legata de o posibila fuziune sau achizitie. In 2006, acest factor fusese mentionat de doar o treime dintre respondenti ca fiind esential, dar pana in 2007, numarul respondentilor a crescut la jumatate.

PricewaterhouseCoopers se ocupa de audit financiar, consultanta fiscala si consultanta pentru afaceri, avand peste 140.000 de angajati in 149 de tari.






Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri