Compania greaca Global Finance a adunat 350 milioane euro pentru Fondul Sud-Est European (SEEF) de la investitori de portofoliu, avand ca destinatie atat investitii in Romania, cat si plasamente in companii din Bulgaria, Grecia, a declarat, citat de NewsIn, directorul de investitii Dan Farcasanu.
"Datorita faptului ca Romania este cea mai mare tara dintre cele vizate, avand si o rata de crestere superioara Greciei, care are o economie matura, cea mai mare parte a fondului se va indrepta catre proiectele romanesti", a declarat pentru NewsIn Dan Farcasanu.

Fondul de tip buy-out SEEF a fost supra-subscris, ajungand la un capital total de 350 milioane Euro (aceasta fiind in acelasi timp si limita maxima). Suma minima alocata pentru un proiect este de 10-15 milioane euro, fiind vizate companii cu potential de dezvoltare din toate sectoarele, cu exceptia domeniului imobiliar, unde Global Finance are un fond specializat. Fondurile de tip buy-out sunt caracterizate de strategia de plasamente intr-un pachet de control al unei companii.

La capitalizarea fondului au participat atat investitori deja existenti ai Global Finance, cat si investitori noi. Portofoliul de investitori ai fondului cuprinde mari investitori institutionali greci (inclusiv principale banci din Grecia) si internationali, precum si nume de referinta ale comunitatii de afaceri si a industriei maritime, se precizeaza in comunicat.

SEEF a fost lansat in 2006 si este reprezentativ pentru pozitionarea strategica a Global Finance pe piata sud-est europeana, caracterizata de o crestere rapida, intr-un mediu economic stabil, cu risc de afaceri redus. De la infiintare, SEEF a incheiat trei investitii in regiune: la ICAP, cea mai mare firma de informare in afaceri, publicatii si consultanta din Grecia, la Andromeda, una din companiile de top de pe piata fermelor de peste din Grecia, la Biofarma, companie din domeniul farmaceuticelor turcesti.

Strategia de investitii a SEEF se concentreaza pe investitii in companii dinamice care au in plan o dezvoltare regionala. Aceste investitii vor fi de regula realizate prin achizitionarea pachetului majoritar de actiuni, sprijinind astfel in mod real si consistent managementul si planurile de dezvoltare a companiilor respective, se mai adauga in comunicat.

Prin SEEF, Global Finance isi continua strategia de investitii in regiune si isi consolideaza prezenta si pozitia de top, precum si experienta indelungata si specializata in infiintarea si dezvoltarea de companii in regiune.

In Romania Global Finance detine, prin intermediul fondurilor sale de investitii, pachete de actiuni la supermarketul La Fourmi, la compania de software TotalSoft si la compania de panificatie si morarit Loulis SA.

Principalele tranzactii prin care compania si-a lichidat participatiile la companii din Romania au fost vanzarea in 2005 catre Orange a pachetului detinut la compania de telefonie mobila Dialog, vanzarea in 2005 catre Zentiva a pachetului detinut la producatorul de farmaceutice Sicomed, vanzarea in 2004 catre Plastika Kritis a pachetului detinut la producatorul de coloranti si aditivi Romcolor. Compania a mai vandut si participatiile la producatorul de inghetata Delta, la producatorul de snacks-uri Chipita, la distribuitorul de bunuri de consum Axxon si la producatorul de mobila Neoset Balkans.

Global Finance este una dintre cele mai mari firme de capital privat, cu un rol cheie in Europa de Sud-Est si un portofoliu recunoscut de investitii de succes. Global Finance are birouri in Atena, Sofia si Bucuresti, si 25 de profesionisti pe piata investitiilor cu capital privat. De la infiintarea sa in 1991 pana in prezent, Global Finance a capitalizat un total de 850 milioane de Euro si a finalizat 65 de investitii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri