Productia totala de hidrocarburi a Petrom a scazut in al doilea trimestru al acestui an la 196.000 barili echivalent petrol/zi, de la 202.000 barili echivalent petrol/zi in perioada echivalenta a anului trecut, a anuntat actionarul majoritar al companiei, grupul austriac OMV.
Productia totala de petrol si gaz a grupului OMV a fost, din aprilie pana in iunie 2007, de aproximativ 322.000 barili echivalent petrol/zi, mentinandu-se constanta fata de al doilea trimestru din 2006. "Scaderea din Romania, provocata mai ales de livrarile mai slabe de gaze, din cauza unei presiuni ridicate a retelei de conducte de gaze si de pierderi ale productiei din motive tehnice, a fost compensata de cresterea volumelor in Noua Zeelanda si de o noua crestere a productiei in Yemen", se arata in comunicatul OMV, citat de NewsIn.

Cotele Organizatiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) in Libia, care au fost introduse in primul trimestru din 2007, au crescut usor, iar problemele tehnice intampinate in Tunisia in primul trimestru al acestui an au fost rezolvate. intarirea leului atat fata de euro cat si de dolar si deprecierea dolarului fata de euro au continuat, afectand afacerile Petrom si OMV, mai anunta compania austriaca.

Vanzarile totale din rafinare ale OMV au scazut pana la 5,13 milioane tone in al doilea trimestru al acestui an, de la 5,58 milioane tone in aceeasi perioada a anului trecut, dar marja de rafinare a urcat la 7,06 dolari/baril, de la 6,12 dolari/ baril in perioada echivalenta din 2006, anunta compania.

Marja de rafinare a OMV a crescut "substantial" in al doilea trimestru al anului, mai ales datorita cresterii consumului de benzina, spune OMV. Pretul mai mare al petrolului a adus rezultate mai bune in bilant, insa au majorat costurile pentru propriul combustibil consumat de companie, mai ales in cazul Petrom.

Potrivit comunicatului OMV, o serie de inchideri de rafinarii au afectat productia in al doilea trimestru. Rafinaria de la Schwechat a fost inchisa timp de peste trei saptamani, cea de la Burghausen timp de 11 zile, iar inchiderea programata Arpechim a durat aproximativ sase saptamani. Pe de alta parte, cererea foarte slaba de combustibil pentru incalzire in Europa Centrala a coborat semnificativ vanzarile. Acest lucru a ridicat nivelul stocurilor si a limitat flexibilitatea productiei, mai anunta OMV.

Petrom estimeaza ca va obtine, in acest an, un profit net de 1,693 miliarde lei, cu 25,9% mai mic decat cel din 2006 si o cifra de afaceri de 10,65 miliarde lei, redusa cu 18,5% fata de anul trecut, in principal din cauza inchiderii rafinariei Arpechim pentru revizie in luna aprilie si a posibilei reduceri a preturilor internationale ale petrolului.

Petrom a afisat un profit net in primul trimestru de 2,3 ori mai mic decat in perioada similara din 2006, respectiv de 381,2 milioane lei (113 milioane euro, 151 milioane dolari), din cauza unui mediu mai putin prielnic, caracterizat de un pret mai scazut al titeiului si de aprecierea puternice a leului.

Cifra de afaceri a SNP Petrom a fost, in primele trei luni de 2,75 miliarde lei (823,13 milioane euro, peste un miliard dolari), cu 13,34% mai mica decat in in intervalul similar din 2006. Petrom a incheiat primul trimestru din 2006 cu o cifra de afaceri de 3,125 miliarde lei si un profit net de 880 milioane lei.

Petrom a inregistrat, anul trecut, un profit net de 2,285 miliarde lei, cu 61% mai mare decat cel din 2005, ca urmare a cresterii preturilor produselor petroliere si gazelor, dar si a majorarii vanzarilor companiei. Petrom a incheiat anul 2006 cu profit net de 2,285 miliarde lei, si o cifra de afaceri de 13,078 miliarde lei.

Compania are o capitalizare de 30,30 miliarde lei, ultima cotatie fiind de 0,535 lei pe titlu. Petrom (SNP) are un capital social de 5,66 miliarde lei (1,67 miliarde euro). Actiunile SNP se tranzactioneaza la prima categorie a Bursei de Valori din 3 septembrie 2001.

Principalul actionar al companiei este societatea austriaca OMV Aktiengesellschaft care detine 51,011%, iar Ministerul Economiei si Comertului are 30,862% din capitalul social. Un alt pachet de 10% este detinut de Fondul Proprietatea, in timp ce BERD controleaza 2,03%, iar alti actionari 6,2%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri