Intarirea leului fata de moneda americana a taiat 13% din veniturile Petrom in al doilea trimestru al anului si, in combinatie cu scaderea productiei, ar putea reduce cu 30% profitul net al companiei, in comparatie cu perioada similara din 2006, arata analistul Bram Buring de la Wood.
"Ne asteptam ca Petrom sa anunte o scadere cu 30% a castigurilor in trimestrul al doilea, comparativ cu acelasi interval din 2006", spune Buring de la banca de investitii Wood&Company, citat de NewsIn. Estimarile bancii de investitii indica, pentru trimestrul al doilea, un profit net de 375 milioane lei (154 milioane dolari), in scadere cu 31% fata de rezultatul perioadei similare din 2006, de 547 milioane lei.

Cei mai importanti factori care au contribuit la comprimarea castigurilor sunt, in opinia lui Buring, scaderea volumelor diviziei de productie si aprecierea leului fata de dolar.

Raportul bancii de investitii Wood mentioneaza ca productia a scazut cu 3% in trimestrul al doilea, pana la 196.000 de barili echivalent petrol pe zi (196 kboe/d).

Aprecierea leului fata de dolar, moneda tranzactiilor petroliere, a taiat 13% din veniturile Petrom, denominate in dolari, estimeaza Buring. Potrivit datelor afisate de banca centrala, in trimestrul al doilea al anului leul s-a apreciat fata de dolar cu 7,7%.

"Doar intarirea leului a redus castigurile Petrom cu aproximativ 125 milioane lei in trimestrul anterior", a adaugat Buring. In plus, spune analiza Wood, majorarea preturilor la petrol a generat efecte negative pentru divizia de rafinare, Petrom obtinand astfel mai greu profit de pe urma volumelor mari de benzina rafinate in primavara.

Petrom ar putea inregistra un profit operational (EBIT) de 512 milioane lei in al doilea trimestru al 2007, in scadere cu 28% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand profitul operational s-a ridicat la 710 milioane lei, estimeaza Wood.

Castigurile inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare (EBITDA) ar putea scadea cu 19%, pana la 752 milioane lei fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand EBITDA s-a ridicat la 931 milioane lei, a prognozat Wood.

Wood & Company se asteapta la un anunt privind imbunatatirea rezultatelor diviziei de productie precum si noi informatii despre strategia companiei pe piata produselor petrochimice, dupa ce Petrom a precizat ca va lasa in plan secundar aceasta divizie.

In prima jumatate a sedintei bursiere de miercuri actiunile SNP Petrom au scazut cu 0,96% fata de cotatia anterioara pana la 0,515 lei pe un rulaj de 199.247 lei.

Analistii bancii de investitii Wood atribuie titlurilor Petrom o recomandare de "pastrare" in portofoliu si estimeaza un pret tinta de 0,60 lei, reprezentand o crestere cu 15,4% a cotatiei fata de pretul de 0,52 lei inregistrat in sedinta de marti.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri