Cifra de afaceri a Petrom a scazut cu 14% in primul semestru, la 5,43 miliarde lei (1,63 miliarde euro), iar profitul net s-a redus cu 38%, la 887 milioane lei (266,2 milioane euro), conform estimarilor companiei, in conditiile aprecierii leului fata de dolar si reducerii preturilor titeiului. Titlurile Petrom au pierdut ieri 3,9%, in ton cu piata, neutre la raportul financiar
Compania Petrom (SNP) a afisat un profit net in trimestrul al doilea in scadere cu 7,3% fata de perioada similara a anului trecut, pana la 506 milioane lei (217 milioane dolari), din cauza aprecierii leului si a preturilor mici la materie prima. In trimestrul al doilea din 2006 compania a afisat un profit net de 546 milioane lei.

Cifra de afaceri in trimestrul al doilea al anului curent a fost de 2,677 miliarde lei (1,15 miliarde dolari), in scadere cu 16% fata de intervalul similar din 2006, cand Petrom a afisat o cifra de afaceri de 3,18 miliarde lei.

Profitul net al Petrom (SNP) in primul semestru din 2007 a scazut cu 38% fata de intervalul similar al anului trecut, pana la 887 milioane lei (381 milioane dolari).

"Rezultatele inregistrate in primele sase luni ale anului sunt in concordanta cu previziunile noastre. Aprecierea puternica a leului fata de dolarul american si intr-o oarecare masura preturile mai mici la titei au influentat negativ cifra de afaceri si profitul", a declarat Mariana Gheorghe, directorul general executiv al Petrom.

Actiunile Petrom au pierdut, la inchiderea sedintei bursiere de ieri, 3,88%, in urma anuntului companiei privind rezultatele financiare aferente primului semestru, insa pe o piata cu scaderi de peste 3,7%.

Cifra de afaceri a Petrom in primele sase luni ale anului 2007 s-a comprimat cu 14% fata de intervalul similar al anului trecut pana la 5,453 miliarde lei (2,3 miliarde dolari). in primul semestru al anului trecut Petrom a afist o cifra de afaceri de 6,31 miliarde dolari.

Cursul mediu de schimb dolar/leu a inregistrat in primul semestru din 2007 o scadere cu 12,9% fata de anul trecut si cu 5,8% fata de al doilea trimestru din 2006, precizeaza Petrom.

Un alt factor care a influentat rezultatele Petrom a fost volumul investitiilor in primul semestru, care a fost cu 74% mai mare decat in perioada similara a anului precedent, mentioneaza compania.

Vanzarile medii pe statie de carburanti au crescut la 1,44 milioane litri, cu 38,5%, iar, daca ritmul se mentine, compania va ajunge inainte de termen la obiectivul strategic stabilit pentru 2010, de 2,9 milioane de litri pe an.

Productia totala de titei si gaze din Romania a fost la 35,25 milioane bep in primul semestru, in scadere cu 5%, ca urmare a productiei mai mici de gaze determinate de presiunea ridicata din sistemul de transport, precum si de dificultati tehnice.

Productia in Kazahstan a atins 802.000 bep, in crestere cu 10%, ducand productia de titei si gaze a grupului la 36,05 milioane bep, in scadere cu 4,4%.

Rezultatele Petrom au depasit estimarile bancii de investitii Wood. "Ne asteptam ca Petrom sa anunte o scadere cu 30% a castigurilor in trimestrul al doilea, comparativ cu acelasi interval din 2006", spunea Buring de la banca de investitii Wood&Company intr-un raport publicat miercuri, cu o zi inaintea anuntarii rezultatelor financiare. Estimarile bancii de investitii indicau, pentru trimestrul al doilea, un profit net de 375 milioane lei (154 milioane dolari), in scadere cu 31% fata de rezultatul perioadei similare din 2006, de 547 milioane lei.

Petrom Bucuresti are un capital social de 5,66 miliarde lei. Principalul actionar al companiei este societatea austriaca OMV Aktiengesellschaft, care detine 51,011%, iar Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) are 20,63% din capitalul social. Un alt pachet de 20,11% este detinut de Fondul Proprietatea, in timp ce BERD controleaza 2,03%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri