Valoarea investitiilor programate de Transelectrica pentru 2007-2020 se ridica la doua miliarde de euro, din care 150 de milioane de euro se vor investi pentru cablul submarin Romania-Turcia si in interconexiunea cu Republica Moldova, a declarat directorul general al companiei, Stelian Gal.
"O suma de 1,45 miliarde de euro va fi investita din sumele obtinute din tarifele de transport. Cele 150 de milioane de euro alocate cablului submarin si liniei de interconexiune cu Republica Moldova vor fi obtinute din tarife in regim special. Alte 400 de milioane de euro se vor investi din sumele obtinute din taxe de racordare", a explicat, citat de NewsIn, Stelian Gal.

Directorul de dezvoltare Transelectrica, Razvan Purdila, a mentionat ca Transelectrica se afla in etapa de atragere a unui partener privat pentru realizarea studiului de fezabilitate al cablului submarin Romania-Turcia, care a inceput in urma cu doua luni.

Totodata, Purdila a mai spus ca, in luna septembrie, conducerea Transelectrica va avea o serie de discutii cu reprezentantii transportatorului de energie al Turciei, TEIAS, in vederea stabilirii unei alternative finale pentru construirea cablului.

Directorul de dezvoltare al Transelectrica a mai aratat ca in realizarea studiului de fezabilitate al cablului submarin se incearca atragerea companiei Nuclearelectrica, aceasta reprezentand unul dintre principalii producatori care ar putea exporta energie prin intermediul acestui cablu.

Totodata, Stelian Gal a precizat ca Electrica s-a aratat interesata in a investi in studiul de fezabilitate al cablului submarin Romania-Turcia.

Oficialii Transelectrica au aratat potentialul pietei din Turcia in care consumul de energie creste anual la o rata de 8%.

Acestia au mai mentionat ca in zona Dobrogei se va crea un excedent de productie de energie prin exploatarea comerciala a unitatii 2 de la Cernavoda si prin construirea unei noi centrale de catre compania belgiana Electrabel.

Prin cablul subteran ce va uni Romania de Turcia se va putea transporta energie electrica intre Rusia, Ucraina, Moldova, Romania si Turcia. Alte variante cuprind transportul de electricitate intre Turcia, Romania, Polonia, Serbia si Ungaria.

Finantarea proiectului ar urma sa fie asigurata prin credite cu garantii guvernamentale, fonduri structurale acordate de Uniunea Europeana si imprumuturi bancare. Sistemele energetice din cele doua state vor fi interconectate prin statiile de la Constanta si Pasakoy, iar capacitatea de transport va fi de 600 MW.

Proiectul a fost initiat in baza unui memorandum de intelegere incheiat intre autoritatile celor doua state in aprilie 2004. intregul proiect ar trebui sa fie finalizat in 2009.








Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri