Romgaz intentioneaza sa colaboreze cu compania NIS din Serbia pentru activitatile de explorare si extractie, dar si pentru reabilitarea sondelor companiei sarbe, a declarat, vineri, directorul de dezvoltare al Romgaz, Gheorghe Radu.
"Divizia de explorare a Romgaz a fost deja in Serbia pentru a identifica posibilitatile de explorare. Urmeaza sa le prezentam si noi, in octombrie, capacitatea noastra, precum si logistica si echipa de specialisti", a spus Gheorghe Radu.

Acesta a adaugat ca Romgaz ar putea asigura reabilitarea sondelor companiei sarbe, iar alta colaborare ar putea viza activitatile de explorare si extractie, discutiile de pana acum fiind doar preliminare.

Oficialul Romgaz a mai spus ca, in octombrie, reprezentantii companiei se vor intalni cu cei ai Gazprom in vederea importului direct al gazelor de la Gazprom si pentru asigurarea stocarii acestora, in conditiile in care capacitatea de transport din est spre Europa este limitata. "Speram ca in noiembrie sa avem un raspuns de la compania ruseasca in acest sens", a mai precizat reprezentantul Romgaz.

In ceea ce priveste depozitul de la Roman-Margineni, Radu a spus ca urmeaza sa fie definitivat proiectul. Totodata, acesta a mentionat faptul ca si compania Rompetrol este interesata sa colaboreze cu Romgaz pentru inmagazinarea gazelor, insa discutiile sunt inca in faza incipienta.

O alta companie interesata de o eventuala colaborare cu Romgaz privind inmagazinarea gazelor este Petrom. "Am avut mai multe discutii cu Petrom si ne gandim sa dezvoltam impreuna un depozit de gaze naturale nou si in principiu ambele parti sunt de acord sa incepem acest proiect", declarau, in cursul lunii mai, oficialii Romgaz.

Depozitul de gaze de la Roman - Margineni (judetul Neamt) va avea o capacitate de inmagazinare de circa doua miliarde de metri cubi.

Potrivit oficialilor Gazprom, elementul important al cooperarii ruse-romane in domeniul gazelor il reprezinta constructia unui depozit subteran pe teritoriul Romaniei, care va permite livrarea catre consumatori a unei cantitati suficiente de gaz in perioada de iarna si care va fluidiza capacitatea de transport a gazului.

Potrivit responsabililor companiei ruse , expertii Gazprom, Gazexport si Romgaz au luat o decizie in privinta proiectului tehnologic de constructie a depozitului subteran de la Roman - Margineni, ce va avea o capacitate activa de 600 de milioane metri cubi, capacitate care urmeaza sa fie extinsa pana la doua miliarde metri cubi. "In momentul de fata, principiile de baza ale cooperarii si constructiei unui depozit subteran au fost deja definite", au subliniat sursele citate.

In urma unor discutii dintre Romgaz si Gazprom, care au avut loc in perioada 6-7 martie 2007, Gazprom a propus sa finanteze modernizarea celor sase depozite ale companiei romanesti si sa primeasca o cota parte din profitul adus de acestea. In privinta depozitului de gaze care ar urma sa fie construit in judetul Neamt, Romgaz a solicitat rusilor infintarea unei companii mixte care sa finanteze studiul de fezabilitate. "Gazprom a respins acesta propunere, iar varianta de compromis la care am ajuns a fost sa finantam noi un studiu sumar", spunea Alexa Iakob, dupa intalnirea cu reprezentantii Gazprom.

Romgaz opereaza in prezent sase depozite de gaze proprii, la Bilciuresti, Urziceni, Balaceanca (toate trei in aproierea Bucurestiului), Sarmasel (aproape de Cluj), Ghercesti (in proximitatea Craiovei) si Cetatea de Balta (in vestul tarii).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri