Oficiali din New York ai holdingului Colgate-Palmolive au confirmat ieri pentru \"Averea\" faptul ca productia de pasta de dinti de la Brasov va inceta si 45 de angajati vor fi disponibilizati. Americanii nu au furnizat insa o data exacta a inchiderii sectiei. Masura face parte din planul holdingului american de a consolida productia si de a reduce costurile prin inchiderea si mutarea unor fabrici, spune PR manager-ul Colgate, Allison Klimerman.
"Consolidarea este de asteptat sa aiba loc pana la sfarsitul anului 2007, si va rezulta si in inchiderea productiei de pasta de dinti, insa sectia de produse lichide de la Brasov nu se va inchide", a declarat Klimerman. "Cei aproximativ 45 de angajati au fost asigurati de companie ca vor fi anuntati din timp de planurile ei si ca vor beneficia de asistenta trustului", a mai spus oficialul Colgate.

Saptamana trecuta Colgate-Palmolive a anuntat inchiderea in 2007 a fabricii de pasta de dinti din Salford, Marea Britanie, unde aproximativ 400 de angajati vor fi concediati. Surse sindicale (CFDT-Franta) au mentionat si faptul ca 243 de angajati din Italia, Polonia, Romania si Turcia vor fi disponibilizati, in urma unui comunicat sec din partea trustului american in care se specifica faptul ca fabrica din Salford va fi inchisa, insa si productia din cele patru tari amintite "va fi afectata."

"Colgate-Palmolive a anuntat intentia de a consolida productia prin deschiderea unei fabrici noi, ca parte a planului de a produce in cel mai eficient mod (cu costuri cat mai reduse) pentru a satisface cererea consumatorilor, aflata intr-un proces de schimbare rapida", a adaugat Klimerman.

Oprirea productiei vine pe fondul cresterii costurilor materiilor prime, combustibililor si ambalajelor.

Locul amplasarii noii fabrici nu a fost mentionat, insa lideri sindicali din Marea Britanie, unde Colgate va inchide de asemenea o fabrica de pasta de dinti, spun ca productia va fi mutata tot intr-o tara din Europa de Est.

Decizia de a stramuta productia a fost luata in decembrie 2004, cand s-a negociat cu sindicatele inchiderea unei treimi din cele 78 de fabrici detinute la nivel mondial, si concedierea a 4.400 de angajati, reprezenand 12% din forta globala de munca. Colgate detine in Romania unul din primele doua locuri la capitolul cota de piata in ce priveste pasta de dinti.

Conform Reuters, programul de restructurare elaborat de Colgate-Palmolive pentru patru din fabricile sale din Europa, printre care si cea de la Brasov, va necesita cheltuieli de 85 de milioane de dolari. Masura inchiderii productiei la Brasov vine pe fondul cresterii costurilor materiilor prime, combustibililor si ambalajelor, care au afectat profitul trustului american.

Intr-un comunicat din ianuarie se arata, totusi, ca vanzarile europene au crescut cu 24% in 2004 "datorita livrarilor solide din tari precum Romania, Ucraina, Ungaria si Polonia", ceea ce presupune ca Romania va ramane un debuseu bun pentru Colgate.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri