Leasingul operational prinde la oamenii de afaceri romani, iar jucatorii internationali speculeaza aceasta tendinta.
Compania greceasca Dirent, care activeaza in domeniul leasing-ului operational, estimeaza pentru anul acesta o cifra de afaceri de doua milioane euro in Romania si finantarea achizitiei a circa 800 de masini noi pe parcursul anului viitor, a declarat managerul companiei, Effie Valmasaki (foto).

De asemenea, olandezii de la LeasePlan a deschis o filiala pe piata de leasing operational in Romania si estimeaza ca va livra o suta de masini pana la sfarsitul acestui an si aproximativ 1.700 de masini pana la sfarsitul anului 2009, potrivit directorului companiei din Romania, Bogdan Apahidean.

'Obiectivul nostru este sa livram 800 de masini in anul 2008, pe piata din Romania' a mai spus acesta.

LeasePlan se va ocupa in Romania de vanzarea masinilor, precum si de mentananta, inlocuire de masini, reparatii. Deschiderea filialei din Romania a presupus investitii de peste un milion de euro, potrivit directorului LeasePlan.

In prezent, compania Dirent detine o flota de peste 300 de vehicule, iar pana la sfarsitul anului numarul de masini va ajunge la 430 unitati. Pentru 2008, Dirent isi propune sa finanteze achizitionarea a inca 800 de masini, astfel incat parcul auto al companiei va ajunge la aproape 1.300 de vehicule.

Pentru anul urmator, compania estimeaza o crestere de aproximativ 200% a afacerilor, pe fondul dezvoltarii puternice a pietei de leasing operational. "Ne asteptam la o explozie a pietei pe acest segment. Acum trei ani acest tip de afacere era practic necunoscut aici. Evolutia pietei va tine foarte mult de capacitatea jucatorilor de pe piata de inchirieri pe termen lung de a-si educa potentialii clienti. De asemenea piata leasing-ului operational va creste o data cu economia in ansamblul ei", a spus Effie Valmasaki.

Valmasaki a declarat ca in urmatorii trei-patru ani piata leasingului operational ar putea detine pana 30% din piata totala de leasing, in conditiile in care pentru anul acesta cota de de piata a segmentului mentionat este estimata la circa 7%. "Piata leasingului operational va creste si pe masura ce clientii vor prefera acest sistem in detrimentul leasing-ului financiar", a mai spus oficialul Dirent.

In Statele Unite ale Americii circa 95% din vehiculele pe care le folosesc companiile sunt detinute de firme care fac inchirieri pe termen lung prin sistemul de leasing operational, iar in vestul Europei procentul se situeaza in jurul valorilor de 60-70, potrivit reprezentantului Dirent. Acesta este si motivul pentru care Dirent se extinde in Centrul si Estul Europei, unde piata este practic nepenetrata, si nu in Vest.

Compania greceasca Dirent are deschise operatiuni in Grecia, Romania si Bulgaria. In ceea ce priveste aceasta din urma piata, Effie Valmasaki a spus ca potentialul acesteia este mai redus decat in Romania. "In Romania potentialul pietei de leasing operational este foarte mare si am remarcat cererea mare pentru masinile premium, contrar asteptarilor noastre. De aceea nu excludem ca pe viitor sa investim mai mult pe segmentul masinilor premium", a precizat oficialul Dirent.

Dirent va investi in 2008 circa 700.000 de euro in terenuri pe care se vor construi in viitor garaje si birouri. De asemenea compania analizeaza posibiliatea ca in urmatorii trei-patru ani sa deschida o ramura de vanzari de masini rulate - cele care ies din parcul auto al Dirent.

Dirent are in Romania zece angajati, iar pentru 2008 compania estimeaza ca numarul acestora ar putea ajunge la 17.

Ce este leasingul operational?

Leasingul operational si managementul flotei auto implica, printre altele, servicii de finantare a utilizarii autovehiculului, de intretinere, livrare, inmatriculare, administrare a anvelopelor, asigurari, consultanta si gestiune a combustibilului. Aceasta activitate implica externalizarea, de catre companii, a serviciilor legate de managementul flotelor auto, catre firme specializate.

Leasingul operational nu este o metoda de finantare a achizitiei unui bun, ci de finantare a utilizarii acelui bun pe o perioada bine determinata, dupa care bunul poate reveni in proprietatea companiei de leasing, in functie de termenii contractului. Cealalta modalitate de leasing, leasing-ul financiar, presupune trecerea bunului in posesia consumatorului, dupa ce valoarea bunului este achitata.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri