Consiliul Concurentei anunta ca a demarat analiza concentrarii economice rezultate in urma dobandirii controlului unic de catre Petrom asupra activitatilor de servicii petroliere desfasurate de Petromservice, potrivit unui comunicat remis
.
"Activitatile preluate constau in serviciile de workover (reparatii sonde), mentenanta, foraj, transporturi desfasurate de SC Petromservice SA prin intermediul activelor, stocurilor, cladirilor si terenurilor aferente, precum si a unor contracte incheiate cu tertii legate de aceste servicii. In vederea stabilirii compatibilitatii concentrarii economice cu un mediu concurential normal, autoritatea de concurenta va analiza operatiunea notificata, in conformitate cu Regulamentul privind autorizarea concentrarilor economice", spun reprezentantii Consiliului Concurentei.

Potrivit Legii concurentei, sunt supuse controlului si trebuie notificate Consiliului Concurentei operatiunile de concentrare economica ce depasesc pragurile valorice prevazute in acest act normativ. Acestea sunt indeplinite daca cifra de afaceri cumulata a agentilor economici implicati intr-o operatiune de concentrare economica depaseste echivalentul in lei a 10.000.000 euro si exista cel putin doi agenti economici implicati in operatiune care sa realizeze pe teritoriul Romaniei, fiecare in parte, o cifra de afaceri mai mare decat echivalentul in lei a 4.000.000 euro.

La data de 18 septembrie, Petrom a anuntat ca a achizitionat activitatea de servicii petroliere din cadrul Petromservice, pentru pretul de 328,5 milioane de euro, activitate care se va grupa intr-un nou departament din cadrul Petrom. Reprezentantii companiei petroliere estimau ca tranzactie va fi finalizata la inceputul anului 2008, dupa aprobarea Consiliului Concurentei.

Odata cu transferul activitatilor de servicii petroliere, active mobile, accesorii si stocuri, cladiri si terenuri aferente, precum si unele contracte incheiate cu terti si legate de activitatea de servicii petroliere, circa 9.800 de salariati Petromservice vor fi transferati la Petrom.

Compania de servicii petroliere Petromservice a luat fiinta in martie 2002, in urma externalizarii mai multor servicii din cadrul Petrom.

Profitul net al Petrom (SNP) in primul semestru din 2007 a scazut cu 38% fata de intervalul similar al anului trecut, pana la 887 milioane lei (381 milioane dolari) din cauza aprecierii puternice a leului si a conditiilor nefavorabile din piata.

In primul semestru al anului trecut, Petrom a afisat un profit net de1,4 miliarde lei.

Petrom estimeaza ca va obtine, in acest an, un profit net de 1,693 miliarde lei, cu 25,9% mai mic decat cel din 2006 si o cifra de afaceri de 10,65 miliarde lei, redusa cu 18,5% fata de anul trecut, in principal din cauza inchiderii rafinariei Arpechim si a posibilei reduceri a preturilor internationale ale petrolului.

Petrom a inregistrat, anul trecut, un profit net de 2,285 miliarde lei, cu 61% mai mare decat cel din 2005, ca urmare a cresterii preturilor produselor petroliere si gazelor, dar si a majorarii vanzarilor companiei. Petrom a incheiat anul 2006 cu profit net de 2,285 miliarde lei, si o cifra de afaceri de 13,078 miliarde lei.

Actiunile SNP se tranzactioneaza la prima categorie a Bursei de Valori din 3 septembrie 2001.
Compania Petrom a fost privatizata in 2004, iar principalul actionar al companiei este societatea austriaca OMV Aktiengesellschaft care detine 51,011%. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului are 20,63% din capitalul social, un alt pachet de 20,11% este detinut de Fondul Proprietatea, in timp ce BERD controleaza 2,03%, iar alti actionari - 6,21%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri