Principala problema pentru microntreprinderi este finantarea afacerii. Bancile nu au ncredere n capacitatea acestora de a rezista pe piata si de a obtine suficiente resurse pentru plata creditelor. Accesul dificil la credite nu este specific Romniei, ci este reclamat cu aceeasi tarie si de firmele mici din UE. Specialistii romni estimeaza ca doar 10% din IMM-uri pot face fata criteriilor impuse de banci pentru acordarea unui credit. O resursa de finantare relativ ieftina si la ndemna oricui sunt microcreditele.

Industria romneasca de microfinantare a nceput relativ timid, n urma cu zece ani, cnd prima institutie internationala de acest tip a lansat pe piata locala divizia de credite pentru IMM-uri. n prezent, n Romnia activeaza 15 societati de microfinantare. n cazul n care Legea microcreditarii, aflata n prezent la Camera Deputatilor, va fi aprobata n 2005 (Anul international al microcreditarii), am putea asista la o adevarata explozie a institutiilor de microfinantare. Mai ales ca piata acestui tip de credite este evaluata la 500 de milioane dolari.

Imprumuturi de 25.000 euro


Firmele de microcreditare actioneaza similar bancilor. Nu se acorda granturi, iar imprumuturile trebuie rambursate. Valoarea acestora nu poate depasi suma de 25.000 de euro. Avantajul principal al microcreditarii este procedura permisiva de selectare a solicitantilor. Societatile de microfinantare evalueaza n primul rnd potentialul unei afaceri de a se dezvolta si de a rambursa banii mprumutati.

Pentru a beneficia de credit, firmele trebuie sa aiba, n general, o vechime minima de sase luni. Se finanteaza nsa si ideile de afaceri. Afacerile sunt creditate treptat, pe masura ce se dezvolta, iar firma este n contact permanent cu debitorii, ceea ce elimina n mare parte riscurile de insolvabilitate. Rata de retentie n sistemul de microcreditare este de 70%, de peste trei ori mai mare dect n sistemul bancar.

Indicatorul masoara numarul de clienti care ramn activi n sistem, adica contracteaza noi credite dupa achitarea primului mprumut.

Rambursare n maximum 5 ani

Legea privind societatile de microfinantare impune un capital social minim de 200.000 de euro. Institutiile de microfinantare nu au dreptul de a atrage de la populatie de-pozite sau de a acorda credite ipotecare ori de consum. Societatile de microcreditare sunt abilitate sa acorde microcredite din fonduri proprii, asigurate sau mprumutate de la institutii financiare, organizatii donatoare sau din resurse financiare publice. Perioada de rambursare a microcreditului va fi de maximum 60 de luni.

Dobnzi ntre 8,8 si 10% pe an

Una dintre cele mai mari institutii de credit pentru microfirme si IMM-uri este CHF International Romnia. n zece ani de activitate, a acordat credite n valoare de 26 milioane dolari, contribuind la crearea a peste 28.300 locuri de munca. Imprumuturile pot fi obtinute de persoane fizice autorizate, asociatii familiale, SRL-uri sau asociatii de locatari. Oferta-standard este de maximum 20.000 de euro, cu o dobnda de 16-19% la sold (echivalentul unei dobnzi de 8,8% pe an). Se percepe un comision cuprins ntre 2 si 4%, platibil o singura data, la acordare, iar perioada de rambursare este situata ntre 3 si 24 de luni. Creditul tipic este de 7.000 de dolari si poate fi achitat n maximum 14 luni. Se poate constitui ca garantie inclusiv bunul pentru care se cere creditul. Garantia poate fi individuala, dar si de grup. n acest ultim caz, se formeaza un grup de ntreprinzatori care garanteaza solidar. Metoda a dat rezultate deosebite n special n zonele rurale.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri