De astazi, Distrigaz-Sud apartine francezilor de la Gas de France. Lucrurile s-au precipitat dupa ce Victor Alexandru, secretar de stat in Ministerul Economiei si Comertului, proaspat intors de la Paris, unde s-a intalnit cu reprezentantii Gas de France, a dat unda verde finalizarii trecerii in proprietatea francezilor a societatii Distrigaz-Sud. "Pe 1 iunie, Distrigaz-Sud intra in proprietatea Gas de France", ne-a declarat ministrul Codrut Seres. In privinta pretului final, oficialul MEC a mai spus: "Pentru 51 la suta din actiunile Distrigaz-Sud se plateste suma pentru care s-a semnat!".

615 milioane euro pentru 51 la suta din Distrigaz-Sud si Distrigaz-Nord

Contractele celor doua mari distributii de gaze - Distrigaz-Sud si Distrigaz-Nord - au fost semnate in octombrie 2004. La acea data, Gas de France se angaja sa plateasca 311 milioane de euro pentru 51 la suta din actiunile Distrigaz-Sud, iar nemtii de la Ruhrgaz, 304 milioane de euro. Dupa semnarea contractelor, cu mare pompa si in prezenta celor mai inalte oficialitati romane, franceze si germane, intregul proces de privatizare a intrat in lentoare. Investitorii francezi si germani impuneau statului roman conditii delicate si dificil de indeplinit.

Si cereau concesionarea serviciului public de distributie a gazelor pentru 49 de ani. O alta conditie era ca ANRGN sa acorde licente de furnizare si distributie a gazelor pe perioade maxime prevazute de lege - 15 si 30 de ani. Aceste doua conditii au fost rezolvate de actualul Guvern, iar peste cea de-a treia conditie - impunerea de abonament fix clientilor, s-ar parea ca francezii au trecut intr-un mod mai precipitat. In mod normal, si Distrigaz-Nord ar fi trebuit sa treaca in proprietatea nemtilor de la Ruhrgaz la aceeasi data ca si sudul. Virgil Metea, directorul general al Distrigaz-Nord, ne-a declarat: "Nu pot avansa un termen exact, dar peste cateva zile se va face si la Distrigaz-Nord transferul de proprietate".

Dupa finalizarea transferului de proprietate a celor doua distributii, investitorii achita statului roman 615 milioane de euro. Despre ce va fi in continuare - care va fi pretul gazelor, ce investitii se vor face in conductele cu durata de viata depasita, vom vedea. "Doar pentru Distrigaz-Sud investitiile in inlocuirea conductelor ar trebui sa fie de cel putin doua miliarde de euro", declara surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri