Pina in 2008 vor rasari zone comerciale si cinematografe in garile din Craiova, Timisoara, Cluj-Napoca, Iasi si Constanta
Guvernul roman a imprumutat 24 milioane de euro pentru a moderniza cinci gari. Lucrarile vor fi efectuate de firme din Germania, Israel si Grecia, care au fost selectate prin licitatie internationala. Oficialii Ministerului Transporturilor promit ca lucrarile vor fi gata in 2008 si ca vor fi o absoluta noutate pentru Romania. Mai precis, se va intimpla o minune care va transforma niste locuri sinistre in spatii asemanatoare cu garile din Occident.

In 2008 vom avea citeva gari normale, cu lifturi, magazine, niscaiva cinematografe, geamuri termopan si, cel mai important, aer curat, racoare vara si caldura iarna, au promis oficialii Ministerului Transporturilor, care au semnat ieri cinci contracte in valoare totala de 24 de milioane de euro pentru modernizarea statiilor de cale ferata din Craiova, Timisoara, Cluj-Napoca, Iasi si Constanta cu firmele Wiebe (Germania), Poldmir (Israel), Diekat si Athena (Grecia). Finantarea proiectelor este asigurata printr-un credit acordat de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare.

Imprumutul este acordat pe o perioada de 15 ani, din care trei ani perioada de gratie. Conform ministrului transporturilor, lucrarile vor incepe in cursul acestui an si se vor termina in 2008. Cele cinci gari sint noduri feroviare si vor fi modernizate pentru a putea face parte onorabil din coridorul paneuropean de transport. Proiectul face parte dintr-un program care vizeaza modernizarea a 150 de statii feroviare, a spus Gheorghe Dobre, care a precizat ca deocamdata lucrarile sint in derulare in 16 statii, ce urmeaza a fi finalizate in 2006, pentru celelalte cautindu-se inca surse de finantare.

Unde merg banii

Craiova. Gara va fi modernizata de firma Wiebe, din Germania, iar contractul presupune:
reamenajarea si modernizarea spatiilor publice, a caselor de bilete, a instalatiilor electrice si termice;
mezaninul va deveni zona comerciala, alaturi de sala de asteptare;
amplasarea unui ascensor care sa permita accesul la mezaninul extins
grupuri sanitare noi.
Timisoara. Licitatia a fost cistigata de Poldmir (Israel) care se va ocupa de:
reamenajarea si modernizarea grupurile sanitare, interiorul si exteriorul constructiei;
amplasarea unui ascensor pentru acces la mezanin;
inlocuirea centralei termice si a instalatiilor electrice si termice;
amenajarea spatiilor de parcare.
Cluj. Va avea parte de know-how grecesc in reamenajarea garii, fiind sub palaria companiei Diekat (Grecia) si va beneficia de:
reamenajarea si modernizarea grupurilor sanitare, a interiorului si exteriorului constructiei, a caselor de bilete, a galeriilor;
inlocuirea centralei termice si a instalatiilor electrice si termice;
demolarea cladirii Posta veche;
amenajarea unui spatiu verde sau a unei parcari.
Iasi. Gara (care este in renovare de aproximativ doi ani) va fi reamenajata tot de compania Diekat. Este vorba de:
reamenajarea si modernizarea interiorului si exteriorului constructiei si a caselor de bilete;
amenajarea unor spatii de parcare si a unei statii de taxi.
Constanta. Va fi modernizata de firma greceasca Athena:
vor amenaja subsolul cu doua sali de cinematograf, parterul cu case de bilete si spatii comerciale, iar etajul numai cu zona comerciala;
vor fi modernizate si refacute interiorul si exteriorul cladirii;
va fi inlocuit integral sistemul electric si partial sistemul termic.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri