Companiile romanesti traiesc o noua faza a raportarii la capitalism. Dupa anii privatizarilor, urmati de perioada contemporana in care antreprenorii isi scot la vanzare, pe merit, propriile firme, asistam astazi la o noua tendinta: companiile romanesti merg la cumparaturi pe alte piete.
Dupa Romstal care s-a extins pe piata din Serbia, prin preluarea companiei private Doming, Policolor care a achizitionat o fabrica in Bulgaria sau Rompetrol care a cumparat o retea de benzinarii in Franta, industria IT a consemnat o tranzactie regionala in care actorul puternic, cumparatorul, este o companie romaneasca: Siveco.

Siveco Romania, cea mai mare casa romaneasca de software si unul dintre principalii integratori regionali de aplicatii, a preluat integral compania Latona, important jucator de pe piata bulgareasca de IT, cu care producatorul roman de software colaboreaza inca din 2003.

Cele doua companii au implementat impreuna sistemul informatic integrat pentru Fondul National de Asigurari de Sanatate din Bulgaria.

Infiintata in 1995, Latona se situeaza pe pozitia unei companii de top in domeniul IT si de consultanta business pe piata vecinilor de la sud de Dunare.

Compania are o evolutie constant buna de-a lungul anilor, ca echipa, know-how, proiecte si venituri, specializandu-se in oferirea de software pentru afaceri de genul solutiilor ERP, CRM dar si in prestarea de servicii de consultanta de business si IT, dezvoltare software sau servicii web.

„Aceasta prima achizitie materializeaza extinderea activitatii Siveco peste hotare, dintr-o perspectiva putin diferita fata de implicarea in proiecte externe, din ce in ce mai frecventa in ultimul timp. Acest nou pas este continuarea fireasca a extinderii regionale a companiei, care are capacitatea de a investi intr-o piata externa, asigurandu-si o prezenta locala si, prin aceasta, extinderea afacerilor din Bulgaria”, a declarat Irina Socol, Presedinte&CEO Siveco Romania.

Conform expertilor de piata, piata Bulgariei este pozitiv influentata de recenta aderare la UE si de privatizarile ce au avut loc incepand cu sfarsitul lui 2006, iar, in conditiile mentinerii acestui trend pozitiv, perspectivele sunt optimiste: administratia publica va putea initia proiecte de mare anvergura, prin atragerea de finantari din partea Bancii Mondiale sau prin programele PHARE.

Investitiile cele mai mari in IT sunt preconizate a proveni din sectoarele de utilitati, productie, administratie publica, telecomunicatii si banking, similar situatiei de pe piata romaneasca.

Romstal a iesit la cumparaturi pe piata din Serbia

Romstal s-a extins anul trecut pe piata din Serbia, prin preluarea companiei private Doming d.o.o. specializata in comecializarea echipamentelor pentru instalatii, in urma unei tranzactii de 10 milioane de euro.

"Extinderea Romstal in Serbia se inscrie in planurile de dezvoltare a companiei catre noi piete, preconizate pentru acest an. Principalele avantaje ale Doming d.o.o. care ne-au determinat sa luam decizia de preluare, au fost in primul rand experienta si notorietate companiei pe piata din Serbia, infrastructura solida si reteaua extinsa de magazine", declara atunci directorul de dezvoltare al Romstal, Enrico Perini.

Compania Doming d.o.o. detine 25-30% din piata materialelor pentru instalatii din Serbia, fiind a doua companie de profil din aceasta tara. Cu o cifra de afaceri estimata la sfarsitul anului 2007 la peste 23 milioane euro, Doming d.o.o. are acoperire nationala prin reteaua de distributie dezvolata pe intreg teritoriul Serbiei. Magazinele partenere acopera 70% din teritoriul tarii - 20 de puncte de vanzare comercializeaza exclusiv produsele firmei Doming, si alte 40 de magazine comercializeaza si produse de profil ale altor firme producatoare.

Reteaua proprie este formata din noua magazine localizate in principalele orase din Serbia - trei in Belgrad si cate unul in Nis, Novi Sad, Cuprja, Pozarevac, Loznica, Pojega. La aceste magazine se adauga si un centru logistic in Simnovci, aflat la 30 kilometri de Belgrad.

Biofarm vrea achizitii in strainatate

Producatorul de medicamente Biofarm vrea sa achizitioneze pachete majoritare sau societati din tara si din strainatate. Conducerea companiei farmaceutice va cere actionarilor acordul pentru participarea Biofarm in consortii, in vederea achizitionarii unor societati sau a pachetului majoritar de participare la capitalul acestora.

O decizie va fi luata la Adunarea Generala din 10 martie, potrivit The Money Channel. Consiliul de Administratie ar urma sa fie imputernicit sa decida participarea in consortii, sa stabileasca termenii si conditiile intrarii Biofarm in cadrul acestora si sa negocieze clauzele contractelor prin care se achizitioneaza alte societati.

Rompetrol vrea sa cumpere in Serbia

Dinu Patriciu declara recent ca, fiind singura companie petroliera ramasa neprivatizata in Balcani, NIS reprezinta o prima tinta pentru Rompetrol. Compania petroliera NIS Serbia detine rafinarii la Pancevo, Novi Sad si Belgrad.

Intrebat ce alta tinta ar mai putea avea grupul in Europa in cazul in care nu va prelua NIS, omul de afaceri a spus ca niciuna, deoarece este sigur ca Rompetrol va castiga licitatia.

Dinu Patriciu aprecia ca structura similara a Rompetrol si NIS va determina guvernul sarb sa prefere grupul sau in fata unor competitori ca OMV sau MOL.

Jolidon a iesit la shopping de companii in Italia

Producatorii de confectii din Romania patrund pe pietele din Vest atat cu produsele "made in Romania", cat si prin achizitionarea unor jucatori occidentali.

Jolidon, cel mai mare producator de lenjerie intima din Romania, a achizionat, in urma cu un an, compania italiana Infiore, reteaua de magazine Infiore din Italia si pachetul majoritar al companiei italiene Emmeci.

Producatorul clujean de lenjerie intima intentioneaza sa patrunda si pe alte piete din Europa atat prin reteaua de magazine proprii, cat si printr-un sistem de franciza.

Cuprom a batut la usa Serbiei

In aprilie anul trecut, guvernul sarb a anulat vanzarea complexului minier pentru suma de 400 milioane dolari, dupa ce cumparatorul grupul romanesc Cuprom nu a putut respecta un termen limita privind efectuarea unei plati.

Serbia a vandut companiei romanesti complexul RTB Bor in luna martie, dupa ce Cuprom a castigat licitatia pentru complex, cu cea mai mare oferta, devansand firmele cu sediul in Cipru East Point Holdings si Amalco. Compania East Point Holdings, care a ocupat locul doi in licitatie, este detinuta de unul dintre magnatii Serbiei, Zoran Drakulic.

Compania romaneasca a spus saptamana trecuta ca vrea sa se retraga din aceasta tranzactie, deoarece ar fi trebuit sa indeplineasca o serie de conditii foarte diferite fata de cele existente in momentul semnarii contractului si nu isi poate indeplini obligatiile.

Inca de la semnarea contractului de privatizare, Cuprom s-a confruntat cu proteste din partea autoritatilor locale si a sindicatelor din Serbia, cu demonstratii publice si cu proteste civice. Agentia de privatizare a mai acordat Cuprom inca trei zile peste termenul scadent de marti pentru plata garantiilor bancare. Compania romaneasca a spus ca are nevoie de trei luni ca sa solutioneze problemele si sa salveze tranzactia.

Complexul RTB Bor, care cuprinde 18 firme, este cel mai mare angajator din regiunea estica a Serbiei. RTB Bor are datorii in valoare de 600 milioane dolari. RTB Bor isi desfasoara activitatea in estul Serbiei (aproape de Drobeta Turnu-Severin) si isi transporta productia pe Dunare, iar portul de referinta este Constanta, potrivit paginii de internet a societatii. Minele din Bor au fost date in exploatare in 1904, de Societatea Franceza a Minelor din Bor, cu sediul in Paris.

Cuprom este unicul producator de cupru electrolitic, sarma laminata, trefilata si conductoare emailate din Romania si unul din cei mai mari din estul Europei. Principalii clienti sunt producatori de cabluri electrice sau pentru industria auto din Europa. Compania are ca actionari sase firme din Cipru controlate de doi fosti bancheri de la Citibank, Horia Simu si Horia Pitulea (vicepresedintele consiliului de administratie), precum si de Ionut Costea.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri