Furnizorul de utilitati Suez a obtinut o participatie de 15% intr-un consortiu care va construi noile reactoare nucleare de la Cernavoda, a anuntat presedintele companiei, informeaza Reuters, citata de NewsIn.
"Operatorul roman Nuclearelectrica va detine o participatie de 20%, noi avem 15%, RWE ar trebui sa primeasca 20%, Enel detine 15%, compania ceha Cez - 15%, Ibedrola detine 10% iar Arcelor Mittal detine, de asemenea, 10%", a declarat reporterilor, in cadrul unei conferinte de presa pe tema industriei nucleare, directorul executiv al Suez, Gerard Mestrallet, potrivit Reuters.

Romania, ale carei doua reactoare nucleare de la Cernavoda au furnizat 13% din totalul energiei electrice in 2007, vrea sa construiasca doua noi reactoare, fiecare din acestea cu o capacitate de productie de energie de 706 megawati, in aceeasi amplasament, pana in 2015. Statul roman intentioneaza sa construiasca o a doua centrala ulterior.

"Iar noi vom detine 15% din totalul de electricitate produs de reactoarele nucleare", a spus Mestrallet.

Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a anuntat joi ca structura companiei care va construi cele doua reactoare inca trebuie aprobata de Guvern si ca o decizie ar putea fi luata in aprilie.

"Vom discuta daca participatia initiala a Nuclearelectrica, de 20%, in aceasta companie este satisfacatoare sau nu", a declarat Vosganian intr-o conferinta de presa. Ministrul nu a dat mai multe detalii asupra acestui aspect.

Mai multe state din centrul, estul si sud-estul Europei vor sa construiasca noi reactoare nucleare sau sa extinda durata de viata a celor existente, pentru a intruni cererile interne si pentru a inlocui capacitatea imbatranita de productie.

Planurile oglindesc o crestere surprinzatoare a sectorului nuclear la nivel global, ca parte a solutiei cautate pentru a intruni cererile pietei emergente a energiei si pentru a combate schimbarile climaterice.

Suez a inaintat, de asemenea, o oferta de construire a unei centrale nucleare in statul invecinat, Bulgaria.

"Exista doar doi candidati ramasi (in procesul de oferta) pentru Bulgaria, Suez si RWE", a adaugat Mestrallet.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri