Fondul de investitii polonez Enterprise Investors a preluat de la oamenii de afaceri Stache Lutz si Mihai Voiculescu , prin intermediul producatorului de materiale de constructii Macon Deva, grupul de firme Simcor Oradea, in cadrul unui ‘deal’ de 53 de milioane de euro
“Negociem de mai bine de un an preluarea Simcor si am batut palma cu actionarii in aceasta saptamana. Avem in portofoliu un grup mare de constructii pe care trebuie sa-l consolidam. Este foarte greu sa ne gandim la alte achizitii in constructii pentru ca nu prea mai avem ce cumpara pe piata locala”, a declarat, pentru Wall-Street, Cristian Nacu, partener in cadrul Enterprise Investors.

Enterprise Investors a cumparat integral compania Macon Deva in 2006, printr-o tranzactie de 35 milioane de euro.

“Este o diferenta semnificativa intre cele doua companii. In urma acestei preluari, ne vom dubla capacitatea de productie de BCA”, a mai spus Nacu, adaugand ca ca noul grup de constructii rezultat va avea o conducere comuna.

Grupul Simcor activeaza pe piata materialelor de constructii inca din 1971, detinand in prezent un portofoliu de peste 10.000 de produse in cele opt divizii ale companiei, incluzand BCA, var, cahle presate, adezivi, mortare si seminee, dar si produse sanitare prin intermediul diviziei Sanimix.

Macon Deva produce elemente prefabricate, dar si vata minerala bazaltica si materiale din teracota, iar produsele din BCA reprezinta 45% din totalul vanzarilor.

Cristian Nacu estimeaza ca la momentul exitul-ui valoarea celor doua companii de constructii se va tripla fata de momentul preluarii, asa cum s-a intamplat si in cazul celorlalte companii din portofoliul Enterprise Investors. La finele anului trecut, Enterprise Investors a vandut lantul de magazine Artima catre Carrefour dupa doi ani de investitii, perioada in care valoarea companiei a crescut de trei ori.

“Pentru exit-ul Macon Deva si Simcor, luam in considerare si un IPO, pe care il vom compara cu vanzarea catre un investitor strategic, insa este prematur sa discutam despre acest scenariu. Urmeaza o perioada grea de consolidare a celor doua companii”, ne-a mai spus Cristian Nacu.

Piata de constructii din Romania va mentine si in acest an un ritm de crestere de 35% fata de anul trecut, in timp ce piata de material tip BCA este va avea un avans anual de 10-15%.
Investitia de 53 milioane de euro va fi acoperita, atat din fonduri Enterprise Investors, cat si din credite luate de la banci romanesti, potrivit lui Nacu.

“Criza internationala nu s-a propagat inca in Romania, insa vom asista la o stagnare a activitatii de M&A in Romania. Reticenta bancilor de a da credite va duce la o scadere a numarului si a valorii tranzactiilor”, a enuntat Cristian Nacu.

Enterprise Investors detine si 22,5% din actiunile companiei Siveco, din domeniul IT. “Nu stim inca daca vom iesi din afacerea Siveco prin vanzarea unui strategic sau prin intermediul unui IPO”, a comentat Nacu.

Ce a cumparat Enterprise Investors

Simcor are o cifra de afaceri anuala de peste 70 de milioane de euro, din care 35% pe divizia de BCA, estimand vanzari de 30,000 de metri cubi de BCA premium.

Compania Simcor numara peste 600 de angajati in cele patru puncte de lucru din Oradea, Suceava, Medgidia si Targu-Jiu. Inainte de finalizarea tranzactiei, grupul Simcor a fost detinut in proportie de 75% de afaceristul german Lutz Stache, devenit actionar majoritar in 1998, odata cu privatizarea integrala a companiei.

Macon Deva va plati, in baza unei intelegeri conditionate, suma de 4,82 euro pe titlu pentru actiunile detinute de Lutz la aceasta companie, potrivit unui comunicat transmis pietei Rasdaq de Simcor SA.

Piata materialelor de constructii de tip BCA cunoaste o evolutie pozitiva, fiind impulsionata de cererea ridicata de spatii rezidentiale, industriale si de birouri din ultimii ani.

Compania americana de investitii Advent International, unul dintre cei mai mari administratori de fonduri din regiune, a cumparat in vara anului trecut 65,86% din capitalul companiei Ceramica Iasi , pachet pentru care a platit 22,3 mil. euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri