Evolutia pietei constructiilor industriale a adus, anul trecut, cresteri de pana la 40% pentru divizia de sisteme de ventilatii a furnizorului de solutii complete pentru constructii civile si industriale, Lindab Romania, pentru acest an compania estimand cresteri de 15% , in ritmul pietei, dar si consolidarea afacerii in special in industria sistemelor de ventilatii.
“Urmarim o prezenta puternica pe piata constructiilor industriale si ne-am propus consolidarea activitatii in industria sistemelor de ventilatii, care s-a bucurat anul trecut de o crestere interesanta. Aceasta tendinta confirma faptul ca, desi segmentul este la inceput in Romania, are potential de dezvoltare”, a declarat Andrei Sulyok, director general Lindab Romania, filiala locala a companiei suedeze Lindab.

Acesta a precizat, pentru Wall-Street, ca “desi nu s-au efectuat studii pertinente despre aceasta piata, 75-80% din piata este reprezentata de sistemele rectangulare de ventilatii, iar restul de 20-25% de sisteme circulare de ventilatii. Ne-am propus o crestere de 15% pe acest segment”, a continuat Sulyok, optimist in ceea ce priveste dezvoltarea sectorului constructiilor, dar si a celui imobiliar din Romania.

“Nu simtim deocamdata o criza a pietei imobiliare. Vestile negative sunt incercari de manipulare a pietei. Cererile din Bucuresti indica 100.000-120.000 de locuinte pe an si un numar de 12.000-14.000 de apartamente finalizate in 2008. Suntem departe de a acoperi cererea de pe piata. Multi constructori se bazeaza pe cresterea pe inaltime din cauza preturilor mari la terenuri”, ne-a declarat Sulyok.

In prezent, capacitatea de productie in regim mediu de functionare este de 3.500.000 mp/an pentru tigla metalica, in timp ce tubulatura circulara de ventilatie acopera 1.000 km/an, iar casetele structurate 1.000.000 mp/an. Incepand cu 2002, Lindab a investit gradual in linii de productie locale, printre care linia de profilare a grinzilor usoare Johnston cu o capacitate de productie de 3.600.000 mp/an si linia de fabricatie Lindab Skane, care va produce, in medie, 2.000.000 mp anual de tigla metalica, in urma unei investitii de 400.000 de euro.

Sulyok a mai afirmat ca piata va cunoaste scumpiri la nivelul materialelor de constructii, inclusiv otelul, care acopera de la 75% pana la 90% din pretul produsului final. “Evolutia pretului otelului de pe piata mondiala este in crestere si am fost nevoiti sa majoram preturile in medie cu 15%. Se estimeaza o cestere pe trimestrul al treilea de inca 5%, dar nu este certa”, a adaugat directorul Lindab Romania.


Anul trecut Lindab Romania a obtinut o crestere a vanzarilor de 23%, atingand o cifra de afaceri de 46,7 milioane euro, profitul brut situandu-se la 15,3% din cifra de afaceri. Divizia de Profile a companiei a a inregistrat o majorare de 22% fata de 2006, pana la 43,9 milioane de euro, iar Sistemele de Ventilatie au avut cea mai spectaculoasa crestere, de 40%, asigurand incasari de 2,8 milioane de euro, comparativ cu doua milioane in 2006.

Rezultatul a fost consolidat cu performantele obtinute de divizia Lindab Astron Building Systems, furnizor de sisteme de hale metalice, care a inregistrat anul trecut venituri de 20 milioane de euro. “Pentru 2008, ne propunem o crestere de 15% la nivelul grupului si mentinerea cotei de piata. Nu vom lansa produse noi, in schimb ne vom concentra atentia spre dezvoltarea produselor industriale”, a mai spus Sulyok.

Compania a investit anul trecut 10,4 milioane de euro in linii si instalatii de productie, hale de productie si depozite, echipamente si dispozitive, deschizand doua centre de vanzare One-Stop-Shop dedicate in exclusivitate produselor de ventilatie la Floresti-Cluj si la Constanta. Pe harta extinderii se mai afla Bucuresti, Timisoara si Bacau. Pentru acest an, Lindab Romania si-a bugetat investitii in deschiderea unui centru de instruire in vederea combaterii lipsei de specialisti de pe piata fortei de munca din constructii.

Lindab este prezent pe piata romaneasca dn 1994, prin cele doua divizii ale sale, Profile si Ventilatii. Divizia Profile include productia de tigle metalice, sisteme de jgheaburi si burnale, grinzi usoare, constructii usoare, sisteme de constructii metalice din otel, in timp ce divizia Ventilatii asigura sisteme de tubulaturi de ventilatie si accesorii.

Anul trecut, piata invelitorilor s-a cifrat la 130 milioane de euro, conform estimarilor lui Sulyok, aproximativ 65% din piata reprezentand tigla metalica, urmata de tigla ceramica si cea din beton. “Unii estimeaza ca piata va creste cu 20%, altii cu 30%”, a adaugat Sulyok, pastrandu-si obiectivul de 15% in ceea ce priveste majorarea afacerilor din acest an.

Lindab Romania are peste 185 de angajati si o retea nationala de parteneri de peste 200 de firme. La nivel international, grupul a raportat anul trecut o crestere de 22% comparativ cu 2006, cifra de afaceri depasind valoarea de un miliard de euro. Divizia Profile a inregistrat anul trecut o crestere de 18% (510 milioane de euro), iar divizia Ventilatii un plus de 26%, pana la 490 milioane de euro. Grupul suedez Lindab AB este prezent in 29 de tari, avand 4.900 de angajati si peste 300.000 de produse in portofoliu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri