Rompetrol Rafinare Constanta, membra a Grupului Rompetrol, va aloca pana in 2010 aproximativ 65 milioane de euro pentru construirea unei noi fabrici de hidrogen pe plaftorma Petromidia.
Aceasta investitie care va permite cresterea capacitatii de hidrofinare a rafinariei, ce va permite obtinerea in totalitate de produse Euro 5 in conditiile majorarii capacitatii de procesare la cinci milioane de tone pe an.

Cu o capacitate de 40.000 metri cubi/ora, noua instalatie are un termen de executie de 30 de luni si va asigura procesului tehnologic hidrogen cu o puritate de 99,98%. In acelasi timp, aceasta va livra pentru uzul intern al platformei aproximativ 40 tone/ora de abur de inalta presiune.

Rominserv, contractorul general al Grupului Rompetrol si al acestui proiect, a incheiat recent un contract cu Technip Olanda pentru furnizarea de tehnologie, know-how, engineering, echipamente si utilaje tehnologice pentru noua fabrica de hidrogen. Technip va asigura si asistenta tehnica la montaj, realizarea probelor si la punerea in functiune a instalatiei (inclusiv teste de performanta).

“Noua instalatie face parte din amplul program de investitii asumat de rafinarie pana in 2010, care vizeaza atat o pozitionare intre primele 25 de rafinariii din Europa cat si atingerea unei capacitati de rafinare de cinci milioane de tone. De asemenea, aceasta va avea un rol important si in trecerea productiei de carburanti a rafinariei de la standardele Euro 4 si Euro 5 la exclusiv Euro 5”, a declarat directorul general al Rompetrol Rafinare, Cosmin Turcu.

De la preluarea rafinariei, in 2001, Grupul Rompetrol a alocat aproximativ 225 milioane de dolari pentru realizarea de investitii tehnologice si de mediu. Pana in 2010, investitiile Rompetrol Rafinare se vor ridica la aproximativ 250 de milioane de dolari, acestea urmand sa fie realizate in conditii de maxima eficienta tehnologica si de protectie a mediului, conform normele internationale in vigoare.

Rompetrol Rafinare a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 3,2 miliarde dolari, in crestere cu 24% fata de 2006, in timp ce profitul operational (EBITDA) s-a majorat cu 16%, ajungand la 141 milioane dolari.
De asemenea, capacitate reala de procesare a rafinariei s-a ridicat in 2007 la 3,8 milioane tone de materie prima, in comparatie cu 1,15 milioane tone in 2000, inainte de preluarea acesteia de catre Grupul Rompetrol.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri