Alro SA a bugetat pentru anul in curs o cifra de afaceri de 861 milioane de dolari si un profit net de 150 milioane de dolari, fata de anul 2007, cand profitul net a fost de aproximativ 180 milioane de dolari, iar cifra de afaceri a depasit 852 milioane de dolari, a anuntat vicepresedintele Alro Slatina, Marian Nastase.
"Preturile materiilor prime sunt in continua crestere, iar atata timp cat pretul petrolului va creste, orice materie prima are acelasi trend. De asemenea, costul de extractie si de prelucrare a materiilor prime a crescut", a spus Marian Nastase, incercand sa explice revizuirea estimarii companiei privind profitul net pentru acest an.

Desi compania a revizuit in scadere profitul net pentru anul in curs, vicepresedintele Alro a precizat ca veniturile din primul trimestru sunt peste cele asteptate.

"In privinta castigurilor pentru primul trimestru suntem peste buget, dar nu avem nici o certitudine ca acelasi lucru se va intampla si in trimestrele doi sau trei", a spus Marian Nastase.

Acesta a adaugat ca productia mondiala de aluminiu a crescut cu 7% in primul trimestru al acestui an fata de perioada similara a anului 2007.

Un alt motiv pentru revizuirea estimarilor privind profitul pe acest an al companiei Alro este paritatea euro/dolar, precum si pretul aluminiului la Bursa de Metale din Londra.

La inceputul anului, aluminiul avea unb pret de circa 2.300 dolari/tona, pentru ca in prima saptamana din luna martie sa atinga un varf de 3.200 dolari/tona, pentru ca mai apoi sa scada pana la 2.800-2.900 dolari/tona.

Marian Nastase se asteapta ca in continuare pretul international al aluminiului sa fie la fel de volatil in cursul acestui an.

"Pretul poate creste pana la 3.000 de dolari, sau poate scadea pana la 2.300. Eu sper si nu cred ca vom mai vedea pretul de 2.300 dolari/tona, cat era la inceputul anului. Noi am bugetat un pret de 2.500 dolari/tona", a precizat reprezentantul Alro Slatina.

De asemenea, Nastase a spus ca pretul mediu al aluminiului in 2007 a fost de 2.800 dolari/tona.

Alro Slatina si-a bugetat investitii tehnologice si de mediu de 63 de milioane de dolari pentru acest an, a mai spus vicepresedintele Consiliului de Administratie al companiei, Marian Nastase.

"Consolidarea pozitiei pe piata nu se poate face decat prin investitii. Ne concentram pe tehnologia de ultima generatie", a precizat Marian Nastase. El a adaugat ca investitiile totale realizate de companie dupa privatizare vor depasi suma de 273 milioane de dolari.

Prin investitiile realizate pana acum, reabilitarea laminorului de banda la rece si a celui de banda la cald va permite companiei sa comercializeze aluminiu procesat, fapt ce va duce la cresterea veniturilor inregistrate de companie. In momentul de fata, productia de aluminiu procesat este de 20-25%.

"Cu capacitatile actuale de productie am putea creste pana la 50%", a mai spus vicepresedintele Alro.

In prezent, Alro Slatina are o productivitate de 90 de tone/angajat si preconizeaza ca aceasta sa creasca la 120 de tone/angajat pana anul viitor. Compania produce acum 260.000 de tone de aluminiu electrolitic (lichid).

Pe langa investitiile in facilitatile de productie, compania are un buget de patru milioane de dolari pentru protectia muncii in acest an. Bugetul include 750.000 de dolari pentru echipamente de protectie, 330.000 de dolari pentru materiale de protectie, 400.000 de dolari pentru materiale sanitare si 2,7 milioane de dolari destinate hranei de protectie. In 2008, valoarea investitiilor pentru formarea fortei de munca se ridica la 350.000 de dolari.

Alro esteo subsidiara a Vimetco NV, companie globala de aluminiu primar si procesat. Alro este listat la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si anul trecut a inregistrat un profit net de 180 de milioane de dolari, iar cifra de afaceri a companie a fost de 850 milioane de dolari. Anul trecut, investitiile Alro Slatina au ajuns la suma de 60 de milioane de dolari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri