Grupul german PCC (Petro Carbo Chem), actionar minoritar al Oltchim Ramnicu Valcea, este interesat de preluarea diviziei de petrochimie a rafinariei Arpechim, Petrochemicals Arges, a declarat directorul executiv al PCC, Waldemar Preussner.
“Am avut si avem discutii cu OMV (n.r. proprietarii Petrom si implicit ai Arpechim) pentru preluarea Petrochemicals Arges, insa diferenta de pret este foarte mare. Suntem in legatura cu Arpechim si in cazul in care Oltchim nu va putea prelua Petrochemicals Arges, suntem interesati sa-l luam noi. Conditiile puse de OMV in prezent nu sunt acceptabile”, a declarat, citat de NewsIn, Waldemar Preussner.

Acesta nu a putut da insa mai multe detalii despre aceste conditii, intrucat sunt confidentiale.

Oficialul PCC vede doua posibilitati reale: una ar fi de a realiza o intelegere intre Arpechim si Oltchim, pentru livrarea de materie prima, ori a doua posibilitate ar fi ca Petrochemicals Arges sa se alature Oltchim, ceea ce ar constitui un si mai mare avantaj pe piata. Preussner spune ca orice cooperare este binevenita.

Oltchim a inaintat la sfarsitul anului trecut catre Petrom o oferta pentru achizitia Petrochemicals Arges, companie care a preluat activitatile de petrochimie ale rafinariei Arpechim, a declarat la 3 octombrie 2007 directorul general al Oltchim, Constantin Roibu.

La mijlocul lunii iunie 2007, Petrom anunta ca a infiintat compania Petrochemicals Arges, care preia activitatile petrochimice ale rafinariei Arpechim si care va functiona independent incepand cu trimestrul al patrulea al anului 2007.


Petro Carbo Chem va contesta in justitie posibila majorare de capital a combinatului

Actionarul minoritar, grupul german PCC, va actiona in instanta statul roman daca Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) va decide majorarea de capital social la Oltchim fara acordul CE in acest sens, a declarat Waldemar Preussner

PCC (Petro Carbo Chem) asteapta decizia Comisiei Europene in privinta majorarii de capital la combinatul chimic Oltchim din Ramnicu Valcea, prin conversia datoriilor catre AVAS in actiuni. Grupul german nu isi doreste majorarea de capital la Oltchim, ci privatizarea acestei companii.

“Daca, in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) din 24 iulie, AVAS va decide conversia datoriilor in actiuni, fara un acord din partea Comisiei Europene in acest sens, vom contesta acest lucru in justitie. Oltchim trebuie privatizata, nu trebuie sa ramana asa. Ne vom concentra pe actiunile AVAS, iar telul nostru este sa avem peste 50% dupa privatizare (n.r. de la 12,9% cat detine in prezent). In 6-12 luni speram ca situatia la Oltchim sa fie clarificata”, a precizat Preussner.

In situatia in care se va produce majorarea de capital, directorul executiv al PCC considera ca acest lucru nu va creste valoarea companiei, ci doar va creste numarul actiunilor.

In prezent, Comisia Europeana analizeaza daca intentia AVAS de a tranforma datoriile Oltchim catre AVAS in actiuni reprezinta sau nu ajutor de stat ilegal. Potrivit lui Waldemar Preussner, daca CE spune ca acesta este legal, in aceasta situatie, Comisia ar impune anumite conditii precum vanzarea unor active, reduceri de personal sau obligativitatea scoaterii la privatizare.

Grupul german PCC a inregistrat anul trecut vanzari de 944 milioane euro, in crestere fata de vanzarile inregistrate in 2006, de 874 milioane euro. Pentru acest an, compania estimeaza o crestere a vanzarilor pana la 1,1 miliarde euro, potrivit datelor companiei. Grupul este impartit in trei divizii: chimie, energie si logistica.

In structura actionariatului Oltchim, AVAS detine 53,26% din capital, grupul german PCC SE controleaza 12,90%, iar SIF Oltenia are o participatie de 5,93%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri