Avansul sectorului de constructii din acest an, estimat la 15-20%, va impune un ritm asemanator de crestere a pietei de sticla din Romania, au declarat reprezentantii Saint-Gobain Glass, cel mai mare producator de sticla din Romania.
“Estimam o crestere de cel mult 20% pentru piata sticlei in acest an. Afacerile Saint-Gobain Glass Romania vor avea cresteri similare, daca nu vom fi influentati de criza financiara internationala, care nu a fost resimtita puternic in Romania pana acum”, a declarat, pentru Wall-Street, Olivier Lluansi (foto), director general Saint-Gobain Glass pentru Europa de Sud-Est (Romania, Bulgaria, Turcia), parte a grupului francez Saint-Gobain.

Producatorul de sticla float a investit, pana in prezent, 130 milioane de euro in fabrica de la Calarasi, aproximativ 30 milioane de euro fiind destinate unui coater pentru noua linie de sortimente de sticla cu proprietati speciale de izolare termica.

Noua linie de productie are o capacitate anuala de productie de 10 milioane de metri patrati si este complet automatizata. Anual, compania va produce circa 250.000 de tone de sticla float, din care “jumatate vor fi exportate in Germania, Polonia, Bulgaria, Turcia, Grecia”, precizeaza Lluansi. Anul trecut, exporturile grupului Saint-Gobain au ajuns la 63 milioane de euro.

“Suntem lideri de piata pe sticla obtinuta prin procedeul float. Obiectivul nostru este sa fim lideri pe noul sortiment de sticla, realizat prin depuneri metalice speciale”, a adaugat Lluansi, afirmand ca astfel de sortimente sunt putin mai scumpe decat sticlele obisnuite, datorita materiilor prime si depunerilor de oxid de metal, insa diferenta de pret se amortizeaza in cel mult doi ani prin economiile de energie realizate.

Pretul sticlei float cu proprietati de izolare termica se va situa intre 5,5 si 12 euro pe metru patrat, in functie de tipul de acoperire si destinatie (rezidential, office, fatade, mobiler urban), in timp ce pretul unei sticle float de baza este de aproximativ 4 euro pe metru patrat.

“Vom continua sa adaugam proprietati sticlei float Sain-Gobain. Anul acesta nu avem planuri de fabricare a unor produse noi in Romania, studiam posibilitatile de importare a unor alte tipuri de sticla cu diverse proprietati din fabricile noastre din Europa”, a mai spus Lluansi.

Acesta a aratat ca nu vor mai exista investitii majore in unitati de productie de sticla Saint-Gobain in Romania, dar exista proiecte in vederea optimizarii continue a calitatii si proprietatilor sticlei float.

Fabrica de la Calarasi a grupului Saint-Gobain a fost inaugurata in ianuarie 2007 si a devenit operationala in februarie 2007. Unitatea are 261 de angajati si produce zilnic aproximativ 600 de tone de sticla. Anul trecut, cifra de afaceri a Saint-Gobain Glass Romania a fost de aproximativ 230 milioane de lei ( 63 milioane de euro).

La nivel de grup, Saint-Gobain a realizat in Romania o cifra de afaceri de 183 milioane de euro, in crestere cu 130% fata de anul anterior, datorita intrarii in functiune a fabricii de sticla. Pentru 2008, Lluansi se asteapta la o crestere in ritmul pietei constructiilor, de 15-20%.

Cu o istorie de aproape 350 de ani (fiind fabricantul oglinzilor destinate palatului Versailles in timpul regelui Ludovic al XIV-lea), grupul Saint-Gobain este prezent in 54 de tari, cu 207.000 de angajati, 15 centre de cercetare-dezvoltare, sute de unitati de productie si vanzari de 42 miliarde de euro. Grupul Saint-Gobain este listat la toate bursele europene importante si inregistra o capitalizare de piata de peste 24 miliarde de euro la sfarsitul anului trecut.

In Romania, grupul Saint-Gobain opereaza prin intermediul a noua companii: Saint-Gobain Glass Calarasi (producator de sticla float), Saint-Gobain Isover Ploiesti (producator de vata minerala), Rigips Romania (cu trei unitati de productie la Turda), Saint-Gobain Weber Romania ( producator de mortare si adezivi industriali), Saint-Gobain Conducte, Saint-Gobain Abrazivi (Satu Mare), Saint-Gobain Brodrene Dahl (Tulcea) si MTI Impex (industria lemnului, Brasov).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri