Altex Romania a inregistrat in primul semestru o cifra de afaceri de 170 milioane euro, in crestere cu 47% fata de perioada similara a anului trecut si si-a revizuit in scadere afacerile estimate pentru tot anul, pana la 400 milioane euro.
"Cresterea cifrei de afaceri Altex cu 47% fata de perioada similara a anului trecut s-a obtinut pe o piata aflata pe un trend crescator, cu aproximativ 20% peste primul semestru din 2007. Aceasta tendinta este data in primul rand de ritmul accelerat al cresterii economice din primul semestru, estimata la aproximativ 8%. Trendul ascendent s-a manifestat si in ceea ce priveste veniturile populatiei, acestea inregistrand o crestere medie anuala de 20%", a declarat Dan Ostahie, presedintele Altex.

Castigul Altex inainte de taxe, dobanzi, deprecieri si amortizari (EBITDA) a fost de 2%, fiind influentat de evolutia nefavorabila a cursului valutar, care a insemnat in primul semestru 0,6% din cifra de afaceri.

Suprafata de vanzare la finele primului semestru a fost de 92.500 metri patrati, in crestere cu 17% fata de suprafata disponibila in perioada similara a anului trecut. In ultimele 12 luni, grupul a deschis sase magazine noi Media Galaxy la Tg. Mures, Iasi, Cluj, Suceava, Braila, Pitesti si sapte magazine Altex la Alba Iulia, Cluj, Timisoara, Ploiesti, Piatra Neamt, Brasov.

Cresterea organica (fara a lua in calcul magazinele noi deschise) a fost de 40%, in timp ce expansiunea retelelor a adus o crestere a cifrei de afaceri de 15%. Din acest procent, 50% a fost aportul magazinelor deschise in primele sase luni ale acestui an. Odata cu noile deschideri, o serie de magazine mai vechi au fost inchise sau relocate in spatii cu suprafete mai generoase.

In semestrul II, Altex Romania va continua extinderea teritoriala si dezvoltarea serviciilor oferite prin cele doua retele de retail. Bugetul de investitii aferent primului semestru a fost de patru milioane euro, in timp ce proiectele care se vor finaliza in semestrul II sunt estimate la sapte milioane euro.

Altex a inregistrat, in primul semestru, vanzari ale sistemelor de navigatie de pe peste patru ori mai mari fata de perioada similara a anului 2007 si de zece ori mai mari pentru produsele smartphones. Pe locurile urmatoare in topul cresterilor de vanzari, se situeaza categoria laptop-urilor (vanzari cu peste 350% mai mari), televizoarele cu ecran LCD (vanzari cu peste 220% mai mari) si televizoarele cu plasma (vanzari cu peste 75% mai mari).

Vanzarile pentru aparatele de aer conditionat s-au dublat in primul semestru 2008 fata de cele inregistrate in perioada similara din 2007, evolutie sub nivelul prevazut datorita temperaturilor nu foarte ridicate inregistrate in prima jumatate a anului.

Pentru categoria de accesorii (cabluri, conectori, genti, huse, consumabile) retailerul a inregistrat in primul semestru vanzari majorate cu 200%, iar pentru produsele incorporabile vanzarile s-au majorat cu 150%.

De asemenea, compania si-a majorat vanzarile la categoriile de produse destinate divertismentului (peste 120%), electrocasnice mici (peste 60%), electronice audio-video (peste 55%), camerele foto si video (peste 40%), electrocasnice mari (39%).

Potrivit lui Ostahie, piata de electronice, electrocasnice, comunicatii si entertainment din Romania va avea o crestere temperata in al doilea semestru, cu circa 10% fata de perioada similara din 2007.

Referitor la semestrul II, reprezentantii Altex au precizat ca piata va fi influentata de noile prevederi ale BNR privind limitarea riscului creditarii. Acestea se vor manifesta prin scaderea nivelului imprumuturilor, avand repercursiuni directe - prin scaderea vanzarilor de locuinte, dar si indirecte - prin scaderea consumului pentru bunurile de folosinta indelungata.

"Criza economica manifestata la nivel european in sectorul de profil a influentat deja negativ majoritatea statelor, astfel ca si Romania va resimti aceasta influenta in urmatoarele luni. In alta ordine de idei, lunile iulie si august ale ultimilor ani au fost luni cu vanzari foarte bune, datorita cheltuielilor facute de catre romanii care muncesc peste hotare. Crizele din Spania si Italia se vor reflecta si asupra acestora, motiv pentru care ne asteptam la o revenire in limite normale a vanzarilor din aceste luni", a declarat Ostahie.

Pe fondul acestor tendinte, Altex Romania si-a revizuit in scadere cifra de afaceri pentru anul in curs, de la 430 la 400 milioane euro, cu un castig operational (EBITDA) de 3%. Grupul Altex a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de peste 317 milioane euro, in crestere cu 50% fata de 2006.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri