Schneider Electric va plati 412 milioane dolari pentru achizitia companiei Xantrex, unul din principali producatori de invertoare pentru sistemele eoliene si de panouri solare, si isi va consolida astfel pozitia in sectorul energiilor regenerabile, potrivit unui comunicat remis marti NewsIn.
Achizitionarea Xantrex va permite Schneider Electric sa-si reconsolideze pozitia de lider pe piata energiilor regenerabile, sunt de parere reprezentantii companiei. Potrivit acestora, acest sector de business se afla in plina expansiune, cresterea sa anuala fiind preconizata la aproape 30% pentru energia solara si 20% pentru cea eoliana. Cererea va fi sustinuta, in principal, de cresterea continua a preturilor combustibililor fosili si a sensibilizarii sociale in privinta acestui subiect.

"Energia regenerabila este solutia problemei create de cererea continua de energie si reducerea, in acelasi timp, a emisiilor de dioxid de carbon (CO2). Deja prezenta pe aceasta piata, compania Schneider Electric isi va reconsidera ofertele de solutii energetice odata cu preluarea Xantrex si astfel va preintampina nevoile clientilor si cererea pietei privind energiile eficiente", se arata intru-un comunicat al companiei.

Compania Xantrex este axata in principal pe invertoare, punctul cheie al sistemelor eoliene si de panouri solare, care transforma eficient energia primara dezvoltata de panourile fotovoltaice sau de turbinele eoliene in energie de inalta fiabilitate, compatibila cu cerintele pietei.

"Facand parte din concernul Schneider Electric, consideram ca este cel mai bun mod de a ne dezvolta business-ul, bazandu-ne pe tehnologiile si produsele noastre avansate, pe experienta de piata si canalele de distributie, vanzarile si prezenta globala a Schneider Electric, impreuna cu reteaua lor de distributie si capacitatea solutionarilor rapide", a spus presedintele Xantrex, Mossadiq Umedaly.

La randul sau, Jean-Pascal Tricoire, presedinte al Consiliului Director si director executiv al Schneider Electric, a declarat ca "aceasta achizitie intareste pozitia noastra in managementul energiei prin crearea unor solutii integrate si complexe care preintampina cerintele clientilor privind eficientizarea energiei".

Potrivit termenilor contractului semnat de cele doua parti, actiunile Xantrex vor fi controlate de catre o subsidiara a Schneider Electric. Acordul trebuie votat afirmativ de catre un minim de 66,7% dintre actionari, personal sau prin procura, la o adunare generala. De asemenea, finalizarea tranzactiei este conditionata si de cesionarea diviziei de alimentare programabila a Xantrex si de obtinerea aprobarilor din partea autoritatilor de resort si a celor din domeniul concurentei. Achizitia ar trebui finalizata pana in octombrie 2008.

OCM Principal Opportunities Fund, L.P., care detine 7.066.552 de actiuni, echivalentul a aproximativ 24,4% din capitalul social al Xantrex, a semnat un acord cu Schneider Electric prin care se angajeaza sa voteze in favoarea tranzactiei si sa sustina finalizarea sa. OCM este cel mai mare actionar al Xantrex si unicul dintre acestia care detine mai mult de 10% din capitalul social.

Pretul care va trebui platit pentru achizitionarea Xantrex este de 415 milioane dolari canadieni (412 milioane dolari), platibili in numerar, ceea ce inseamna ca o actiune Xantrex valoreaza 15 dolari canadieni. Pretul total al companiei este de 498 milioane dolari canadieni, incluzand produsele cesiunii diviziei de alimentare programabila a Xantrex.

Aceasta actiune corespunde criteriilor de rentabilitate economica definita de Schneider Electric. Potentialul ridicat de dezvoltare al Xantrex si sinergiile importante care vor rezulta ne permit sa estimam o cifra de afaceri de 470 milioane dolari si EBITA de 69 milioane dolari in 2011.

Xantrex Technology Inc. este lider global in dezvoltarea, productia si marketingul produselor si sistemelor electronice pentru energii regenerabile, programabile si mobile. Produsele companiei transforma si controleaza energia primara obtinuta din orice sursa in energie de inalta calitate necesara retelelor de electricitate. Xantrex are sediul social in Vancouver, Canada, detine facilitati in Statele Unite, Germania, Spania, Anglia si un joint-venture in China.

Schneider Electric, specialist global in domeniile energiei si controlului, livreaza echipamente si solutii electrice avansate catre clienti de pe piata constructiei de cladiri rezidentiale si non-rezidentiale, piata centrelor de date si retele, piata energiei si cea a infrastructurii. Compania are 120.000 angajati in toata lumea si desfasoara operatiuni in 200 de tari. Compania este prezenta in Romania de mai mult de 10 ani, are 150 de angajati si o retea cu peste 500 de puncte de distributie in toata tara.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri