Transportatorii de gaze din Romania, Transgaz, si FGSZ Natural Gas Transmission Closed Company Limited By Shares, din Ungaria, au semnat ieri la Siofok, in Ungaria, Acordul de alocare a capacitatii privind rezervarea capacitatii de gaze pe conducta Szeged-Arad, potrivit unui comunicat al Transgaz.
"Acordul incheiat sta la baza dezvoltarii proiectului si are ca scop armonizarea procedurilor de alocare a capacitatilor de transport pe conducta de pe teritoriul Ungariei si pe conducta de pe teritoriul Romaniei", a declarat directorul general al Transgaz, Ioan Rusu.

Companiile interesate de rezervarea de capacitate prin conducta de gaze Szeged-Arad pot depune ofertele pana la 3 septembrie 2008, cand va fi lansata procedura de Sezon Deschis pentru vanzarea capacitatii de 180.000 mc/h, potrivit Transgaz. Rezultatele vor fi comunicate la 10 septembrie 2008.

Ofertantii trebuie sa anunte companiei transportatoare din Ungaria, FGSZ Natural Gas Transmission Ltd., necesarul de capacitate pentru perioada 1 ianuarie 2010-1 iulie 2030.

In Sezonul Deschis,este scoasa la vanzare o capacitate de 180.000 mc/h pe sectiunea ungara a conductei de interconectare. Capacitatea rezervata pe teritoriul Ungariei trebuie sa corespunda cu capacitatea rezervata pe sectiunea romana a conductei de interconectare.

Conducta de gaze Arad - Szeged va fi finalizata pana la 1 ianuarie 2010 si va avea o capacitate de 4,4 miliarde metri cubi pe an, corespunzator unui debit mediu orar de 500 mii metri cubi/ora, potrivit datelor oficialilor Transgaz.

Rezervarea de capacitate pe teritoriul Romaniei se va face in conformitate cu reglementarile in vigoare, cu conditia suplimentara ca solicitantii sa prezinte un acord incheiat cu shipperii care au rezervat capacitate pe sectiunea ungara.

Masurarea comerciala a gazelor se va face in Ungaria, inclusiv a cantitatii de gaze care va tranzita partea romaneasca a conductei. De asemenea, rezervarea de capacitate se va face in Ungaria pentru partea respectiva de conducta, intrucat asa prevede legislatia ungara. In Romania, rezervarea de capacitate se va face dupa regula primului venit, altfel nu permite legea, potrivit oficialilor Transgaz.

Transportatorii de gaze din Romania si Ungaria au semnat la 1 iulie 2008, la Arad, Acordul de Dezvoltare in Comun pentru construirea conductei de interconectare pe ruta Szeged-Arad. Pe teritoriul Romaniei, conducta de interconectare are o lungime de aproximativ 62 km intre punctul de conectare Horia (langa Arad) si punctul de frontiera Csanadpalota (Nadlac) de la granita de stat dintre Romania si Ungaria.

Potrivit Acordului de Dezvoltare in Comun, data planificata pentru finalizarea conductei pe teritoriul Romaniei si inceperea operarii comerciale este de un an si sase luni de la data semnarii Acordului, adica la sfarsitul anului 2009, a declarat recent directorul general al Transgaz, Ioan Rusu, citat de NewsIn.

Potrivit datelor companiei, fiecare parte semnatara a acestui Acord va suporta costurile si cheltuielile aferente proiectarii si constructiei, operarii si intretinerii conductei pe teritoriul tarii sale. Interconectarea celor doua sisteme nationale de transport gaze naturale reprezinta un avantaj economic atat pentru Romania cat si pentru Ungaria, care, in calitate de state membre ale Uniunii Europene sunt interesate in cooperarea privind interconectarea sistemelor de transport gaze naturale si implementarea prevederilor Directivei Consiliului UE 2004/67/CE privind masurile de garantare a securitatii aprovizionarii cu gaze naturale. Lungimea totala a conductei va fi de 109 km si va avea un diametru de 700 mm.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri