Valoarea exportului autohton de mobila a ajuns la 600 milioane euro, in prima jumatate a anului, cu circa 12% mai mult decat in primul semestru din 2007, crestere ce s-ar putea mentine pe tot parcursul anului, au declarat reprezentantii Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania (APMR).
"Exporturile au avut o evolutie pozitiva in primul semestru, cu un avans de circa 12% fata de semetru I din 2007 si estimam ca acest avans se va mentine pe tot parcursul anului. In plus, ponderea exportului este de 60-62% in structura productiei de mobila, in crestere fata de anul trecut, ceea ce se datoreaza si stabilizarii monedei nationale", a spus, marti, presedintele APMR, Aurel Rizea, la conferinta de deschidere a Targului International de mobila - BIFE TIMB 2008.

Rizea a adaugat ca exportul produselor de mobilier este orientat cu prioritate spre pietele tarilor membre ale Uniunii Europene, o mare importanta in revigorarea acestuia avand-o promovarea produselor la targurile internationale de profil, sustinute financiar cu resurse de la bugetul de stat.

Anul trecut, principalele destinatii de export pentru produsele romanesti de mobilier au fost Franta (18,9% din totalul exporturilor de mobila), Germania (17,9%) si Italia (11,9%).

Potrivit reprezentantilor APMR, in primul semestru din 2008, volumul productiei industriale de mobila a fost de circa 1 miliard euro, cu 11,7% mai mare decat in perioada similara din 2007, urmand ca pana la finalul acestui an sa valoreze 2,1 miliarde euro.

De asemenea, importurile au atins 250 milioane euro, in perioada vizata, inregistrand o crestere anuala de 33,8%. In 2007, Romania a importat produse de mobilier cel mai mult din Italia, Polonia si China.

Piata interna de mobila a atins per total 650 milioane euro in prima jumatate a acestui an. Sectorul industriei mobilei cuprinde peste 3.800 de operatori economici la nivel national, iar in industria mobilei lucreaza in prezent circa 86.000 de salariati.

Pe piata locala de mobila sunt prezente companii autohtone importante precum Mobexpert (cu o retea de 35 hipermagazine si magazine), Elvila (cu o retea de 24 de unitati proprii si 28 de magazine in regim de franciza), Staer (retea de circa 25 de magazine), dar si retaileri internationali precum Ikea sau Kika.

Editia a XVIII-a a Targului Interational de mobila, decoratiuni interioare, echipamente si dispozitive pentru exploatarea forestiera si prelucrarea lemnului - BIFE TIMB 2008, se va desfasura intre 3 si 7 septembrie, la Romexpo. La acest targ vor participa 550 firme, dintre care 79% romanesti si 21% straine. Suprafata ocupata este de circa 55.000 metri patrati, iar chiria platita de expozanti variaza intre 50 si 80 euro pe metru patrat.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri