Desi inchiderea fabricii Swedwood Siret din Suceava a IKEA pare surprinzatoare la prima vedere, oamenii din industria mobilei se asteptau la acest deznodamant.
“IKEA este doar un nume de rezonanta, insa in ultimul timp si alti producatori de mobila mai mari sau mai mici si-au inchis activitatea pentru ca nu sunt competitivi pe plan international”, este de parere Viorel Catarama, proprietarul Elvila, unul dintre cei mai importanti producatori de mobila autohtoni.

Acesta vine si cu explicatia deciziei luate de compania suedeza. “O fabrica care produce in Romania nu poate face fata concurentei internationale din cauza cresterii pretului in lei a materiei prime si din cauza evolutiei cursului de schimb leu-euro”, considera proprietarul Elvila.

Catarama a prevazut in urma cu doi ani aceasta problema din prezent a industriei de mobila si a schimbat strategia Elvila.”Daca in trecut 65% din productia Elvila era dedicata exporturilor, acum aceasta pondere este de doar 35%”, mai spune proprietarul Elvila. Intr-adevar, productia fabricii din Suceava era destinata pietelor externe, doar o parte insignifianta din aceasta productie indreptandu-se catre retailerul IKEA Romania, conform celor declarate, pentru Wall-Street, de Ingrid Steen, information manager al Swedwood International AB.

Proprietarul Elvila considera ca aceasta criza prin care trec acum exporturile romanesti de mobila va mai continua cel putin 2-3 ani. “Este foarte greu sa facem fata concurentei venita din tarile asiatice, in special din China, unde atat materia prima, cat si forta de munca sunt mai ieftine, in prezent costurile productiei in Romania nu mai pot genera profit”, explica acesta.

In ciuda acestor factori, valoarea exportului autohton de mobila a ajuns la 600 milioane euro, in prima jumatate a lui 2008, cu circa 12% mai mult decat in primul semestru din 2007. “Intr-adevar, marjele de profit in cazul exporturilor au scazut, insa volumul este in crestere”, declara Aurel Rizea, presedintele APMR ( Asociatia Producatorilor de Mobila din Romania), care recunoaste ca in prezent piata interna este mult mai profitabila decat exporturile.

“Avand in vedere dezvoltarea domeniului imobiliar, cererea interna atat pentru mobilierul de birouri, cat si pentru cel pentru case este foarte ridicata”, spune presedintele APMR. “In plus, ponderea exportului este de 60-62% in structura productiei de mobila, in crestere fata de anul trecut, ceea ce se datoreaza si stabilizarii monedei nationale”, adauga acesta.

Rizea a mai declarat ca exportul produselor de mobilier este orientat cu prioritate spre pietele tarilor membre ale Uniunii Europene. Astfel, anul trecut, principalele destinatii de export pentru produsele romanesti de mobilier au fost Franta (18,9% din totalul exporturilor de mobila), Germania (17,9%) si Italia (11,9%).

Potrivit celor declarate de presedintele APMR, in primul semestru din 2008, volumul productiei industriale de mobila a fost de circa 1 miliard euro, cu 11,7% mai mare decat in perioada similara din 2007, urmand ca pana la finalul acestui an sa valoreze 2,1 miliarde euro.

Desi producatorul Swedwood Siret nu este membru al AMPR, Rizea comenteaza decizia suedezilor: “Cred ca principalii factori care au dus la luarea acestei decizii au fost cresterea pretului materiei prime, dar mai ales lipsa unei aparaturi de productie performante care sa faca fata standardelor de calitate ale IKEA”, afirma Rizea.

IKEA cauta cumparatori pentru fabrica din Suceava


“Fabrica Swedwood Siret va fi reactivata in incercare de a gasi potentiali cumparatori pentru a ne putea recupera o parte din investie, insa pentru moment, pana atunci, activitatea se suspenda”, a declarat Ingrid Steen, information manager al Swedwood International AB.

Privitor la cei 500 de angajati care vor ramane fara locuri de munca in urma deciziei companiei, reprezentanta Swedwood International AB declara: ”Pentru moment acestia vor intra in concediul platit, timp in care noi vom face tot posibilul sa le facilitam gasirea de noi job-uri in cadrul companiilor care activeaza in zona. In cazul in care fabrica va fi reactivata de un eventual cumparator, angajatii vor avea prioritate”.

Steen a mai adaugat ca fabrica din Romania este considerata una de marime medie in industria mobilei, aici producandu-se mobila Markör, Lexvik si Stranda. Moblia produsa in Romania este livrata la nivel global catre Ikea, pentru a fi redistribuita ulterior in magazinele din diverse tari.

Aceasta a explicat ca decizia de inchiderea a fabricii vine pe fondul “problemelor de rentabilitate timp de mai multi ani si preturilor materiilor prime, care au crescut cu circa 70% in ultimii 2 ani”.
Compania nu a reusit sa-si asigure o aprovizionare pe termen lung cu cantitatile de lemn suficiente necesare unei productii de mobila integrate complet (fabrica de cherestea, componente, adica panouri incleiate) si pe scara mare.

Swedwood Siret Romania este o parte a Grupului Swedwood cu sediul social in Ängelholm, Suedia. Swedwood a fost infiintata in 1991 si este o filiala detinuta integral de IKEA. Grupul are peste 40 de unitati de productie si birouri in 12 tari si un total de cca. 16.000 de salariati.

Citeste si IKEA inchide fabrica din Suceava si concediaza aproape 500 de angajati
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri