Cel mai mare furnizor mondial de retele telefonice, Ericsson AB, a anuntat o crestere cu 18% a profitului inregistrat pe trimestrul al doilea, datorita reducerii costurilor si a cresterii cererii pentru produsele Ericsson, informeaza Bloomberg.com. Ericsson a realizat aceasta performanta pe seama reducerii la jumatate a numarului angajatilor in decurs de patru ani. De asemenea, compania a beneficiat de pe urma dezvoltarii retelelor operatorilor Deutsche Telekom AG si France Telecom SA, care si-au majorat cheltuielile de dezvoltare pentru a face fata traficului.
Profitul net al Ericsson AB a urcat in trimestrul doi pana la 5,8 miliarde coroane suedeze (749 milioane dolari), adica 0,37 coroane pe o actiune, de la 5 miliarde coroane in aceeasi perioada a anului trecut. Vanzarile cu crescut si ele cu cu 18% pana la 38,4 miliarde coroane suedeze.

Ericsson a estimat de asemenea o crestere a pietei in ansamblu mai mare decat previziunile initiale de 5 procente. Piata este puternica in prezent, cu operatori care dezvolta retele 3G si cu cereri din ce in ce mai mari in Africa si Asia. Ericsson face un profit frumos acum, dar cresterea ar putea fi mai temperata in urmatorii doi ani, a declarat managerul fondului Aktia Asset Management din Helsinki, Miska Kuhalampi, care gestioneaza active de 1,6 miliarde dolari. Kuhalampi, care nu detine actiuni la Ericsson a declarat ca s-ar uita cu mare atentie la indicatorii financiari ai companiei inainte de a lua o decizie in privinta achitionarii de actiuni.

Analistii se asteptau la un profit de 5,25 miliarde coroane suedeze si la vanzari de 35,11 miliarde coroane.

Actiunile Ericsson au crescut, in sedinta de tranzactionare de ieri a bursei de la Stokholm, cu 2,3% (0,6 coroane suedeze) pana la 26,9 coroane pentru o actiune. In acest an pretul actiunilor a crescut cu 24%. Anul trecut actiunile Ericsson au urcat cu 64%, fiind cel mai bine cotate in cadrul indicelui bursier OMX si ocupand pozitia a treia la Bloomberg Europe Telecommunication Equipment Index.

In schimb, Claes Ahrel, specialist in administrarea patrimoniului la fondul Laensfoersaekringar AB, care administreaza 20 miliarde dolari in Stockholm si detine putin sub 1% din actiunile Ericsson, isi mentine previziunea privind tranzactionarea actiunilor Ericsson la un nivel de peste 30 de coroane suedeze pentru o actiune inainte de sfarsitul verii. El considera ca Ericsson a luat cele mai bune decizii.

Profitul operational al Ericsson, exprimat ca procent din vanzari a scazut de la 22,2% la 21,6%, dar cu 0,2 procente peste previziunile analistilor.

Directorul executiv, Carl Henric Svanberg, a fost numit in functie in aprilie 2003 si a accelerat procedura de reducere a costurilor demarata de predecesorul sau Kurt Hellstroem. Compania a redus numarul angajatilor de la 105.000 la sfarsitul anului 2000, la 47.000 in apilie 2004. Actiunile Ericsson au crescut de patru ori de la numirea lui Svanberg in functia de CEO. Industria de telefonie a crescut cu 12-13% in prima jumatate a anului, in vreme ce Ericsson a crescut cu 20%. Numarul utilizatorilor de telefoane mobile ar putea creste cu 50% in urmatorii cinci ani, pana la 3 miliarde in intreaga lume, a mai declarat Svanberg.

Vanzarile Ericsson in Europa Centrala, Orientul Mijlociu si Africa au crescut cu 27% in al doilea trimestru fata de aceeasi perioada a anului trecut, fiind cel mai mare profit regional inregistrat vreodata.

Veniturile din Europa de Vest au crescut cu 7% fata de anul trecut, ratele cele mai mari de crestere fiind inregistrate in Italia si Spania.

Compania a anuntat o crestere a cererii de sisteme de telefonie 3G si de upgradare a retelelor in intreaga regiune a Europei de Vest. Vanzarile in America de Nord au crescut cu 31%, in America Latina cu 28% (in special in Brazilia si Argentina) si cu 8% in Asia.

Si Nokia merge pe profit

Nokia Oyj, cel mai mare producator de telefoane mobile si numarul doi mondial pe segmentul de retele telefonice, ar putea anunta o crestere cu 25% a profitului pe al doilea trimestru, pana la un nivel de 869 milioane euro (1,08 miliarde dolari). Nokia a castigat noi cote de piata si a beneficiat de o cerere sporita pentru echipamentele handset, potrivit unui sondaj realizat de Bloomberg News in randul a 12 analisti.







Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri