Uzina Tractorul Brasov trebuie sa fie privatizata cu un investitor serios, care sa asigure in continuare productia de tractoare in Romania, au convenit premierul Calin Popescu Tariceanu si reprezentantii societatii brasovene, intr-o intalnire organizata, vineri, la Palatul Victoria. Executivul precizeaza ca la intalnire a fost analizata situatia uzinei Tractorul, precum si perspectivele companiei.

La discutii au participat directorul uzinei, Aurel Serban, ministrul de stat George Copos, presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, Gabriel Zbarcea, presedintele Blocului National Sindical, Matei Bratianu, si primarul municipiului Brasov, George Scripcaru.

"Concluzia agreata de toti participantii a fost ca Tractorul Brasov trebuie sa fie privatizata cu un investitor serios, care sa asigure in continuare productia de tractoare in Romania", se arata intr-un comunicat al Guvernului.

Firma indiana Mahindra&Mahindra si cea romaneasca MYO-O au depus, pana la termenul-limita, singurele oferte pentru privatizarea societatii Tractorul Brasov.

Compania indiana are o gama larga de activitati si produce atat tractoare, cat si automobile. Mahindra&Mahindra va produce in India, in parteneriat cu grupul Renault, modelul Logan.
Societate cu capital integral romanesc, MYO-O a fost infiintata in anul 1993 si are ca obiect de activitate comertul cu masini si utilaje agricole.
Compania controleaza producatorul de combine agricole Semanatoarea din Bucuresti.
Aceasta este a doua incercare de privatizare a societatii din Brasov, dupa ce acordul incheiat in 2003 cu firma italiana Landini nu a fost finalizat, si investitorul a decis sa nu mai preia uzina.

La inceputul lunii mai a acestui an, Guvernul a mandatat AVAS sa vanda pachetul de actiuni detinut de stat, prin negociere, catre un investitor strategic capabil sa asigure relansarea economica a societatii.
Privatizarea va fi realizata prin transferul unui pachet de 80,17% din actiuni, prin negociere pe baza de oferte finale, imbunatatite si irevocabile. Printre preconditiile de acces la negocieri se numara experienta de cel putin cinci ani in domeniul producerii si/sau comercializarii de tractoare si/sau masini agricole. De asemenea, ofertantii nu pot participa daca au inrautatit, in mod vadit, situatia economico-financiara a unor societati comerciale, privatizate anterior, ca urmare a neindeplinirii sau indeplinirii cu intarziere a obligatiilor asumate.
In luna aprilie, presedintele AVAS, Gabriel Zbarcea, a anuntat ca AVAS a primit 6-7 scrisori de interes pentru preluarea Tractorul, depuse de doua grupuri indiene, doua companii din Turcia, o firma italiana, o alta poloneza, precum si de mai multi investitori romani.

Conducerea Tractorul Brasov mizeaza, in acest an, pe obtinerea unui profit brut de 53,1 miliarde de lei si pe venituri totale mai mari cu 33%, dupa ce anul trecut au fost inregistrate pierderi de 656 miliarde de lei. Firma inregistra, la 31 decembrie 2004, datorii totale de 6.143 miliarde de lei si plati restante de 5.468 miliarde de lei.

Actionarul principal este AVAS, cu 80,177% din actiuni, urmat de SIF Transilvania - 17,15%, persoane fizice - 2,29% si alti actionari - 0,37%.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri