Investitorii din domeniul resurselor minerale au posibilitatea de a explora 5 perimetre si a exploata alte 24, in zone in care Petrom si Romgaz au renuntat sa foreze. Desi ordinul presedintelui Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), prin care este anuntata licitatia, abia a aparut in Monitorul Oficial, mai multe firme mari au cerut detalii.
Romania trebuie sa caute noi rezerve pentru a nu intra intr-o perioada de criza a materiilor prime. Datele aflate in posesia ANRM arata foarte clar ca, in conditiile in care nu s-ar mai face nici o descoperire de gaze sau de titei, in ritmul actual de exploatare a resurselor, rezervele de petrol s-ar epuiza in 17 ani, iar cele de gaze in 22-25 de ani. Asta in conditiile in care nu se mai descopera nimic de-acum inainte, ca rezerva dovedita. Practic, sa consumam numai din rezervele care sunt evaluate si certificate, in acest moment, ca rezerve dovedite, precizeaza Gicu Borosi, directorul general al ANRM. Companiile fac eforturi, spune acesta, pentru reabilitarea unor sonde vechi si a unor campuri cu probleme geo-tehnice. Licitatia isi propune, printre altele, sa improspateze baza de date a Agentiei si, de ce nu, sa consemneze descoperiri noi de zacaminte in subsol.

Vin americanii!

Vestea rea provine din faptul ca extractia resurselor de petrol si gaze este in mare declin: daca in 1990 productia anuala de titei era de circa 9 milioane tone, iar cea de gaze depasea 15 miliarde de metri cubi, astazi abia se mai extrag 5,6-5,8 milioane tone de titei anual si aproape 13 miliarde metri cubi de gaze naturale. Dar exista si vesti bune, ne asigura directorul ANRM. Chiar daca este in declin, productia s-a stabilizat si este posibil chiar sa creasca, iar dependenta de importuri sa se diminueze. Deja exista reactii de interes pentru licitatiile anuntate, pentru terenurile petrolifere din Romania in general. Una dintre cele mai mari companii din America de Nord si-a exprimat deja intentia de a participa atat la licitatia pentru unele perimetre de explorare, cat si pentru exploatarea celor 24 de perimetre oferite de ANRM. O parte din firmele care opereaza in Romania au cerut detalii, iar alte companii care nu au avut activitati aici au anuntat ca vor sa depuna oferte. Pe de alta parte, AIT Wireless - unul dintre cei mai mari operatori mondiali din domeniul tehnologiei informatiei, care a inceput sa investeasca masiv in alte industrii - a anuntat ca a achizitionat 26% din actiunile unui consortiu ce exploateaza un zacamant important de gaze naturale in Romania si intentioneaza sa-si extinda operatiunile de aici.

Pachetele de date costa mii de dolari

Pot fi atractive niste zacaminte exploatate o perioada, la care au renuntat Romgaz si Petrom in ultimii 20 de ani? Sunt, spune directorul ANRM, intrucat cele doua companii le-au returnat Agentiei din cauza atingerii limitei de eficienta economica pentru politica pe care o aveau la acea vreme. Sunt zacaminte marginale, exploatate si puse in evidenta cu mult timp in urma, unele cu mai bine de 20 de ani, in care a mai ramas un volum de rezerve de exploatat, in anumite conditii. La vremea respectiva, erau multe limite tehnologice, iar peste aceste limite apareau costuri pe care cele doua companii nu erau dispuse sa le faca, explica Gicu Borosi.
Ce pasi vor urma firmele interesate? Pana la sfarsitul lunii decembrie - pentru runda de explorare - si inceputul lui ianuarie - pentru exploatare - companiilor interesate li
s-au pus la dispozitie, in mod gratuit, procedurile de ofertare si selectare a ofertelor, cu termene de parcurs. Firmele trebuie sa solicite pachetele de date, sa le cumpere si sa semneze un acord de confidentialitate. Datele pot fi folosite numai in scopul ofertat de ANRM, ele nu au un caracter exclusiv si sunt folosite doar pentru a face o oferta Agentiei, in termeni tehnici si economici. Nu le punem la dispozitie toate datele. Pachetul contine date generale, dar relevante, menite a-i da companiei o imagine generala asupra explorarii sau a posibilitatii de a recupera rezervele in domeniul exploatarii, afirma Gicu Borosi. Pachetele de date costa intre 60 si 150 de milioane lei. Pentru cei care selecteaza unul dintre perimetre si vor date de detaliu, harti structurale la un alt nivel, exista o camera de date (data room) unde pot consulta aceste documente, dupa ce platesc taxe suplimentare. Chiar daca firmele sunt romanesti sau au capital strain, toate sunt obligate sa se supuna acordului de confidentialitate a datelor. In cazul in care sunt declarate castigatoare la licitatie, companiile straine sunt obligate ca, in termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a acordului petrolier, sa deschida o filiala in Romania, prin care sa deruleze toate operatiunile.

Norocosii au debite comerciale

La ora actuala, pe langa Petrom si Romgaz, productii industriale inregistreaza AMROMCO, o companie cu capital american care are 11 perimetre pe care este asociata cu Romgaz si 9 perimetre de pe care exploateaza in nume propriu gaze naturale. La ora actuala se apropie de 20 de milioane de metri cubi, cu posibilitati de crestere, pentru ca nu au inceput lucrarile pe toate perimetrele, spune Gicu Borosi. Firma Wintershall este, de asemenea, asociata pentru explorarea si exploatarea unui perimetru mare in Transilvania si a descoperit rezerve noi la Sighisoara. Ei sunt intr-un program de evaluare pentru intocmirea studiului de zacamant in vederea adoptarii unui program de dezvoltare, precizeaza directorul ANRM. Rompetrol a preluat prin transfer de la Petrom zacaminte de petrol si gaze si urmeaza sa vina la Agentie cu studii reactualizate si cu un nou program de dezvoltare. Alte doua companii sunt in prima sau a doua faza din programul de explorare, dar rezultatele sunt mai mult decat incurajatoare. Falcon Oil & Gas are debite comerciale de gaze la trei sonde si pana in octombrie va intocmi studiul de evaluare a zacamantului. La Suceava, Regal a finalizat o proba de productie si a avut in jur de 40.000 de metri cubi de gaze pe zi, a declarat, pentru SFin, Gicu Borosi.

Regal merge mai departe fara Timis

Frank Timis, pna de curnd presedinte executiv al Regal Petroleum plc, a fost nevoit sa se retraga de la conducerea si din managementul companiei n luna mai 2005, dupa ce unul dintre zacamintele pe care firma le explorase n Grecia s-a dovedit a nu fi comercial. Actiunile Regal au cazut la bursa londoneza, si actionarii au trecut prin momente de panica n ultimele luni, dar, dupa retragerea romnului, lucrurile par sa fi revenit la normal. n momentul de fata, Frank Timis este doar unul dintre actionarii pasivi ai companiei, cu aproximativ 7% din actiuni, restul titlurilor fiind detinute de fonduri de investitii, banci si institutii financiare. In prezent, presedintele companiei este Sir Richard Heap, iar Richard Hardman este noul director pentru explorare. Sir Richard Heap a fost mult timp consultant al unor companii importante, precum Banca de investitii HSBC, gigantul petrolier Amerada Hess si Grupul BOC, iar Richard Hardman, care coordoneaza si operatiunile de explorare din Romania, este fostul presedinte al societatilor de geologie si de explorari petroliere din Marea Britanie, cu peste 40 de ani experienta in industria petroliera. Noua conducere este hotarata sa continue proiectele din Romnia, desi programul de explorare a fost amanat cu aproximativ sase luni in urma numirii noului management.

Planul de explorare prevede saparea unor noi sonde de detaliere si de conturare a zacamantului, urmate de un studiu de zacamant care va sta la baza studiului geologic de evaluare a resurselor si rezervelor exploatabile economic. Daca studiul se va dovedi economic, el va constitui baza programului viitor de dezvoltare si extragere. In paralel, dorim sa foram noi sonde de explorare in celelalte leaduri identificate in blocul Suceava, prima fiind estimata pentru sfarsitul anului 2005, a declarat, pentru SFin, Richard Hardman, directorul de exploatare al Regal Petroleum.

Conditii stricte de monitorizare

Din acest moment si pana in luna decembrie, respectiv ianuarie, cand vor depune ofertele pentru explorare-exploatare, companiile care au semnat deja cererea de intentie si contractul de confidentialitate studiaza pachetele de date. Daca vor depune oferte si vor castiga licitatia, acestea nu mai pot renunta la perimetre decat in conditii prevazute in mod expres de Legea petrolului. Adica, in baza unui nou studiu de fezabilitate a zacamantului, firma trebuie sa demonstreze ca a cazut sub randamentul economic de valorificare a rezervelor exploatate. Exista si conditii stricte de monitorizare si de incetare a acordului petrolier, cu lucrari de reabilitare a mediului si refacere a terenului. Sondele trebuie abandonate fara risc de poluare pentru mediu.
Toate datele, rapoartele si informatiile ce decurg nu doar din explorare, ci si din exploatare sunt puse la dispozitia Agentiei. Noi le putem fructifica din nou, chiar in masura in care o companie a renuntat, daca o alta se arata interesata. Perimetrul respectiv va contine si datele livrate de ultimul titular, a conchis directorul ANRM, Gicu Borosi.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri