Reconstruction Capital II (RC II), fond de private equity cu investitii pe piata locala, a preluat un pachet de 21,3% din actiunile grupului de firme East Point Holdings (EPH), un holding detinut de unul dintre magnatii Serbiei, Zoran Drakulicce, ce desfasoara activitati in tarile din Sud-Estul Europei. Cea mai mare parte a activelor EPH se afla in Serbia si Romania.
In urma tranzactiei, RC2 a preluat pachetul de 21.33% din actiunile grupului de firme EPH pentru 30 milioane de euro, suma din care o mare parte va fi investita direct in companiile grupului.

In conformitate cu contractul de investitie, partile au agreat separarea grupului in diferite entitati care sa reflecte domeniile de activitate mentionate mai sus, separare in urma careia EPH va continua sa detina pachetul majoritar al noilor entitati in timp ce RC2 va detine direct pachete de actiuni ale acestor companii nou create. EPH si RC2 intentioneaza sa atraga si alti investitori in companiile nou create.

Infiintat in 1990 in Cipru, EPH are filiale in Ungaria, Austria si in alte tari. De asemenea, EPH are birouri de vanzari si reprezentante in New York, Moscova, Frakfurt, Beijing si Sofia.

Conform rezultatelor auditate, grupul de firme EPH a incheiat anul 2007 cu o cifra de afaceri de 520.3 mil. de dolari, cu 7.9% mai mare decat in anul 2006 (482.3 mil. dolari) si un profit operational de 28.6 mil. dolari, in crestere cu 15.4% fata de valoarea de 24.8 mil. dolari a anului 2006.

“Sub conducerea lui Zoran Drakulic, EPH a demonstrat certe calitati manageriale de restructurare a companiilor achizitionate care aveau probleme. Mai mult, EPH este prezent intr-un numar de sectoare de interes din Europa de Sud-Est, sectoare care credem ca vor continua sa creasca. EPH se afla in plin proces de restructurare a unor companii achizitionate recent, incluzand VBS si DDSG, companii cu potential mare de restructurare. De asemenea, EPH a identificat o serie de noi oportunitati de investitii in special in Serbia, mai ales in industriile in care are expertiza si anume prelucrarea cuprului, panificatie, transport fluvial", a declarat Ion Florescu, director al fondului de investitii RC2.

Pentru partea de due diligence legal, RC2 a fost consiliat de catre McGregor & Partners in Romania, Schoenherr in Serbia, Georgiades & Pelides in Cipru si Freshfields in Austria si Ungaria. ALTIS Capital a actionat ca unic consilier financiar al EPH.

"Am identificat deja cateva oportunitati de a investi ca urmare a aportului de capital adus de RC2, si credem ca intrarea RC2 in actionariatul EPH va ajuta la atragerea altor investitori financiari in diviziile noastre operationale, fiind urmata de reorganizarea Grupului in companii de tip sub-holding”, a spus Zoran Drakulic, presedinte al EPH.

In agricultura, grupul EPH este un trader specializat in produse agro-alimentare operand cu precadere in zona Europei de Sud-Est, avand o retea proprie de depozitare a produselor agro-alimentare si de mori in bazinul Dunarii, inclusiv SILOTRANS, un siloz de aproximativ 100,000 tone in portul Constanta. EPH detine in total silozuri cu o capacitate cumulata de depozitare verticala de aproximativ 300,000 tone in Romania, Serbia si Ungaria.

Incepand cu anul 2004, EPH a initiat un proces de restructurare a companiei Valjaonica Bakra Sevojno AD (“VBS”), cel mai mare combinat de prelucrare a cuprului din Serbia si al treilea mare exportator al tarii. Pentru a moderniza combinatul, EPH a imprumutat suma de 16 mil de euro de la Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare.

Ca efect al procesului de modernizare a fabricii, combinatul va produce anual 45,000 de tone de produse semi-fabricate din cupru si dalama. EPH se afla in negocieri cu Agentia Nationala de Privatizare din Serbia pentru achizitionarea pachetului majoritar de actiuni al producatorului de cabluri Novkabel AD (“Novkabel”), situat in Novi Sad.

EPH este si proprietarul celui mai mare grup activand in industria de panificatie din Serbia, format din Klas AD si Beogradska Pekarska Industrija AD, actualmente in proces de a fi fuzionate.

EPH detine proprietati in diferite tari, intentionand sa dezvolte o parte din activele sale operationale din industrie prin proiecte rezidentiale si comerciale, cu precadere in Belgrad.

Fondul de investitii Recontruction Capital 2, listat pe piata AIM a Bursei de Valori din Londra, este o companie inchisa creata pentru a investi atat in companii private cat si in companii publice si in instrumente cu venit fix inclusiv instrumente convertibile si de tip mezzanine, cu precadere in Romania, Serbia si Bulgaria.

RC2 intentioneaza sa investeasca aproximativ 70% din activele sale in Romania si aproximativ 30% din activele sale in Serbia si Bulgaria. In afara de EPH, portofoliul RC2 contine companii situate in general in Romania si include Grupul Policolor (producator romano-bulgar de lacuri si vopsele), Albalact (producator de lactate), Top Factoring (colectare de creante ), Romar (servicii medicale), precum si Hotelul Golden Tulip din statiunea Mamaia de pe litoralul Marii Negre.

La 30 august, valoarea activului net al RC2 a fost de 135.3 mil. de euro.

RC2 este administrat de New Europe Capital Limited (Londra) si consiliat de catre New Europe Capital SRL (Bucuresti) si New Europe Capitala DOO (Serbia). Echipa de profesionisti in investitii a New Europe Capital este condusa de Ion Florescu, cetatean romano-britanic care activeaza in regiune de la inceputul anilor 1990.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri