Cetatenii straini care dovedesc ca au efectuat investitii de cel putin un milion de euro sau au creat peste o suta locuri de munca, cu norma intreaga, isi pot stabili domiciliul in Romania fara sa fi indeplinit conditia de sedere temporara in tara in ultimii cinci ani, a decis Guvernul printr-o ordonanta de urgenta care modifica si completeaza OU 194/2002 privind regimul strainilor in Romania. Dovada investitiei sau a locurilor de munca create va fi calculata in functie de cota de participare la beneficii si pierderi in societatea comerciala, se arata in documentul citat. Actul normativ aprobat in urma cu trei ani stabilea ca cetatenii straini isi pot stabili domiciliul in Romania daca indeplinesc cumulativ o serie de conditii, respectiv o sedere temporara continua si legala in ultimii cinci ani anteriori depunerii cererii si dovada mijloacelor de intretinere, a asigurarii sociale de sanatate si a spatiului de locuit. Alte conditii care trebuie indeplinite sunt sa vorbeasca limba romana la un nivel satisfacator si sa nu prezinte pericol pentru ordinea publica si siguranta nationala. Acelasi act normativ prevede ca strainilor de origine romana sau nascuti in Romania, precum si celor a caror sedere este in interesul statului roman li se poate aproba stabilirea domiciliului fara indeplinirea acestor conditii. C.S.