Consiliul Concurentei a amendat cu 2,2 milioane de lei noi (22,6 miliarde lei vechi) compania londoneza Balkan Petroleum Ltd (BkP)pe motiv ca aceasta a omis notificarea concentrarii economice realizata prin dobandirea controlului unic asupra societatii RAFO Onesti.

Conform legislatiei in materie de concurenta, Balkan Petroleum Ltd avea obligatia de a notifica la Consiliul Concurentei dobandirea controlului unic la SC RAFO SA Onesti, in termen de 30 de zile de la data tranzactiei, precizeaza un comunicat al Consiliului Concurentei. Acesta mai arata ca "operatiunea de concentrare economica s-a realizat prin modificarea formei de exercitare a controlului asupra RAFO Onesti, de la controlul in comun detinut de Imperial Oil Bacau si Balkan Petroleum, la controlul unic exercitat de catre Balkan Petroleum Ltd".


BkP da in judecata Consiliul Concurentei

Reprezentantii Balkan Petroleum se simt ofensati si, potrivit unui comunicat de presa "isi exprima stupoarea fata de decizia Consiliului Concurentei de a emite o hotarare de sanctionare pentru o pretinsa nenotificare a preluarii contrlului integral asupra RAFO Onesti". BkP a hotarat sa atace in instanta aceasta decizie, sustinand ca a efectuat notificarea. "Balkan Petroleum a inregistrat la Consiliul Concurentei adresa 7.192 din 12 octombrie 2004 prin care notifica preluarea de la SC Imperial Oil SA si Canyon Servicos Ltd. a pachetului de actiuni reprezentand 97,94% din capitalul social al SC RAFO SA. La aceasta adresa, Consiliul Concurentei a raspuns prin documentul 7.192 din 20 octombrie din 20 octombrie 2004 prin care a specificat ca nu sunt indeplinite nu sunt indeplinite conditiile legale referitoare la pragul de minims peste care ar fi obligatorie notificarea", se arata in comunicat.

Potrivit documentului, conditia la care se facea referire Consiliul Concurentei este aceea sa existe cel putin doi agenti economici implicati in operatiune care sa realizeze pe teritoriul Romaniei, fiecare in parte, o cifra de afaceri mai mare decat echivalentul in lei a 4 milioane de euro. Reprezentantii BkP mai afirma ca in documentul trimis Consiliul Concurentei a apreciat ca Balkan Petroleum nu mai detinuse actiuni la alte societati din Romania si, in consecinta, nu realizase cifra de afaceri.


Transferuri dubioase

Mentionam ca povestea rafinariei este destul de controversata si intortocheata, avand in vedere ca dupa privatizare au fost efectuate o serie de transferuri de actiuni care ridica multe semne de intrebare. Privatizarea a avut loc in 2001, cand 60% din actiuni au fost cumparate, pentru 7,48 milioane de dolari, de Imperial Oil, o companie lui Corneliu Iacobov, si Canyon Servicos din Portugalia. In octombrie 2003, Balkan Petroleum Ltd care este inregistrata in Marea Britanie a devenit actionar la RAFO, preluand 48,91% din actiunile rafinariei de la Canyon Servicos.

La sfarsitul anului trecut, participatia BkP a ajuns la 97,82%, in urma transferarii a 74,5 milioane actiuni detinute de Imperial Oil. La randul sau, Balkan Petroleum este controlata in proportie de 50% de VGB Oil, restul participatiei fiind in posesia unui fondului de investitii Central European Petroleum. Actionari ai VGB sunt Eugen, Octavian si Alexandru Iancu, cat si fostul proprietar al rafinariei, Corneliu Iacobov. Acestia si alte 15 persoane sunt cercetate de Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru infractiunile de spalare de bani si inselaciune.

Societatea londoneza Balkan Petroleum LTD mai este prezenta in Romania prin intermediul SC Carom SA Onesti, societate activa in domeniul productiei de cauciuc sintetic
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri