Inasprirea conditiilor de calatorie in tarile UE, masura recent anuntata de catre Ministerul Administratiei si Internelor, starneste revolta oamenilor de afaceri. Acestia considera ca teancul de acte cu care vor trebui sa se prezinte la iesirea din tara, in cazul calatoriilor de afaceri, este o masura discriminatorie fata de partenerii lor din UE. Ei afirma ca noile masuri le micsoreaza, considerabil, sansele de reusita. "Apreciez ca aceste masuri vor pune intr-o grava situatie de inferioritate oamenii de afaceri romani, obligati sa "roage" partenerii de afaceri sa-i invite in tarile lor", arata conducerea Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), intr-un comunicat remis ieri. In anumite situatii concrete, partile intr-un contract chiar nu au interesul de a trimite aceste invitatii, iar neefectuarea calatoriilor ar provoca pierderi intreprinzatorilor romani. Este cazul litigiilor, spre exemplu cele privitoare la existenta rebuturilor la livrari, care trebuie constatate de ambele parti. "Este ridicol sa trebuiasca a negocia pretul la o afacere cu cineva, iar in prealabil sa trebuiasca sa-l rogi sa-ti trimita o invitatie", spune Cristian Parvan, secretar general al AOAR. Obligativitatea detinerii unor invitatii, a unor documente care sa ateste existenta relatiilor de afaceri, dupa cum suna proiectul de ordin, reprezinta o culpabilizare a intreprinzatorilor, a celor care calatoresc cinstit si care va crea noi oportunitati de manifestare a abuzurilor si coruptiei, adauga AOAR.

Ordinul omoara turismul extern

Un alt punct slab al proiectului de ordin il reprezinta obligativitatea care revine turistilor de a avea asupra lor o suta de euro pentru fiecare zi de sedere in strainatate, chiar daca au achizitionat sejurul de la o agentie turistica. Situatia nu a mai fost intalnita pana in prezent, spune Mircea Draghici, secretar general al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT). "Sunt excursii cu chartere in Creta - Grecia de o saptamana, la un pret total de 150 de euro. Nu poti sa vii sa pretinzi turistilor sa mai aiba asupra lor alti 700 de euro. Intrarea ordinului in vigoare, in aceasta forma, ar omori turismul extern", spune secretarul general ANAT. Conducerea ANAT intentioneaza sa lamureasca autorii ordinului, printr-o scrisoare care va fi trimisa zilele acestea, ca un turist face dovada cazarii sale printr-un document eliberat de agentie, numit "voucher", notiune absenta insa din proiectul de act normativ. "Este o necunoastere a terminologiei serviciilor turistice", adauga Mircea Draghici.







Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri