Rezultatele financiare obtinute de Rafinaria Petromidia in primele sase luni au fost bune, dar puteau fi si mai bune daca nu ar fi intervenit audierile de la Parchet in dosarul Rompetrol. Dinu Patriciu a fost acuzat de evaziune fiscala, spalare de bani si inselaciune, pentru neefectuarea investitiilor promise la rafinaria Petromidia.
Profitul obtinut de Rompetrol Rafinare in primele sase luni ale acestui an s-a ridicat la 71 milioane dolari - la o crestere cu 65% a cifrei de afaceri, peste asteptari. Rezultatul operational, inainte de plata dobanzilor, a taxelor si amortizarii, a ajuns la 97 milioane de dolari, de patru ori mai mare decat in perioada similara a anului trecut. Dinu Patriciu, presedintele grupului Rompetrol, a declarat ca, pentru acest an, profitul operational estimat se ridica la 150 milioane euro, in conditiile in care preturile produselor petroliere si ale titeiului se mentin la nivelurile din prezent.

Se putea mai mult

Rezultatele Rompetrol puteau fi insa mult mai bune daca nu intervenea Parchetul Inaltei Curti in luna mai, prin arestarea lui Dinu Patriciu. Pe langa prejudiciile de imagine aduse grupului si in special Rompetrol Rafinare, audierile au privat compania de o finantare de 400-500 milioane dolari. Patriciu a explicat: gradul de indatorare scazut permitea Petromidia sa atraga finantari in valoare de 500-600 milioane dolari, dar in primele sase luni nu a obtinut decat 100 de milioane. In fond, audierile prelungite de la Parchet au afectat capacitatea de crestere a companiei, intrucat finantarile erau destinate derularii multiplelor proiecte de investitii, a mai sustinut Patriciu.

Statul prejudiciaza... statul

Presedintele Rompetrol este de parere ca, prin evenimentele din luna mai, a fost afectat si bugetul de stat, rafinaria fiind unul dintre cei mai mari contribuabili, cu o pondere de 6,2-6,4% in totalul veniturilor bugetare. In primele sase luni ale acestui an, taxele platite de Rompetrol Rafinare catre bugetul statului s-au ridicat la 800 milioane de dolari dar puteau ajunge la un miliard de dolari daca rafinaria ar fi obtinut rezultate mai bune. In plus, in patru ani si jumatate de la privatizare, Petromidia a platit la buget peste doua miliarde de dolari, depasindu-se de sapte ori si jumatate volumul datoriei istorice.

Perspective

Dinu Patriciu a anuntat ca Grupul Rompetrol intentioneaza sa construiasca, pe platforma de la Navodari, o fabrica de hidrogen si o unitate de producere a acidului sulfuric, investitii de circa 70 milioane dolari, ceea ce reprezinta 20% din planurile pentru urma-torii patru ani. Presedintele Rompetrol a adaugat ca investitiile programate pentru urmatorii patru ani la Rompetrol Rafinare totalizeaza circa 300 milioane dolari, printre proiectele vizate fiind si constructia unei fabrici de biocombustibil.

Actionarii au sanctionat RRC la Bursa

Desi rezultatele obtinute de Rompetrol Rafinare au fost peste asteptarile reprezentantilor companiei, acestea nu si-au mentinut ritmul de crestere din primele trei luni. Ca urmare, investitorii in actiunile RRC au sanctionat compania, cotatia acestora inregistrand scaderi usoare chiar dupa anuntarea rezultatelor financiare. Daca in primele doua sedinte bursiere ale saptamanii trecute investitorii au avut o tendinta de asteptare, dupa anuntarea rezultatelor financiare, pretul actiunilor Rompetrol Rafinare s-a redus cu 2,2% in doua zile.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri