Petrom si-a conservat productia de titei din Romania in primele noua luni din acest an, la nivelul de 3,40 milioane tone, ca urmare a imbunatatirii activitatii de foraj si a modernizarii sondelor, in vreme ce productia totala din Kazahstan a urcat cu 38% in trimestrul III, a anuntat compania.
In primele trei trimestre din 2007, Petrom a extras in Romania circa 3,403 milioane tone de petrol.

In schimb, productia totala de titei si gaze a Petrom in Romania a scazut cu 2% in intervalul ianuarie - septembrie, la 51,89 milioane barili echivalent petrol (bep), fata de aceeasi perioada din 2007 cand productia se ridicase la 52,77 milioane bep.

Totodata, grupul a extras in primele noua luni din an cu 1% mai mult titei, la 25,74 milioane de barili echivalent petrol, datorita cresterii productiei de petrol in Kazahstan, iar productia totala (titei si gaze) a ajuns la 53,44 milioane bep, in scadere cu 1%, ca urmare a comprimarii productiei interne de gaze.

In al treilea trimestru, productia de titei si gaze din Kazahstan s-a majorat cu 38%, la circa 583.000 barili echivalent petrolier. Compania mentioneaza ca la sfarsitul anului sau inceputul lui 2009 va fi inregistrata prima productie de titei de la zacamantul Komsomolskoe, cu un volum initial de 5.000 de barili pe zi.

Petrom a precizat ca in primele noua luni din acest an programul de modernizare a sondelor a continuat, fiind reabilitate 2.227 sonde, dintre care 802 numai in trimestrul III. Petrom estimeaza ca pana la sfarsitul lui 2008 vor fi modernizate aproximativ 5000 de sonde, ceea ce va avea un impact pozitiv asupra volumului productiei si a costurilor.

La nivelul acest an, Petrom estimeaza ca volumul productiei in Romania se va situa la nivelul atins anul trecut, dar pe viitor productiei din Romania va spori, ca urmare a unui program intensiv de foraj, coroborat cu redezvoltarea a pana la 5 zacaminte din cele 50 de zacaminte principale.

Activitatea de foraj a Petrom s-a intensificat in primele noua luni, fiind construite 200 de sonde de dezvoltare, 79 doar in al treilea trimestru. Totodata, Petrom si-a propus pentru acest an integrarea activitatii de servicii petroliere a Petromservice, fapt ce a condus la o dublare a investitiilor in sectorul exploatare si productie.

Compania petroliera si-a majorat semnificativ investitiile totale in primele noua luni, de aproape doua ori, pana la 4,638 miliarde lei (1,274 miliarde euro), dupa ce in perioada ianuarie - septembrie 2008 investise 2,376 miliarde lei.

Grupul austriac OMV este actionarul majoritar al Petrom, cu o participatie de 51,01%, in vreme ce Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) detine un pachet de 20,64% din actiuni, iar Fondul Proprietatea 20,11%.

Actiunile Petrom (SNP) sunt listate la categoria I a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) si potrivit cotatiei de miercuri, de 0,19 lei/actiune, este compania din Romania cu cea mai mare valoare de piata, de 10,76 miliarde lei (2,92 miliarde euro).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri