Ca sa evite plata impozitelor catre stat, asociatii unei societati aflate in dificultate financiara infiinteaza noi societati, avand acelasi obiect de activitate, organizate cu bunurile si clientii celei vechi. si pana acum puteau fi trasi la raspundere administratorii, asociatii, actionarii sau alte persoane care au provocat insolvabilitatea societatii, dar, avand scuza ca procedura este greoaie, Fiscul nu a prea apelat la ea pentru a recupera banii datorati de firme la buget. La nivelul Capitalei, spre exemplu, a fost emisa, anul acesta, o singura decizie pentru angajarea raspunderii. Prin noul Cod de procedura fiscala au fost introduse fapte mai concrete, spun reprezentantii Autoritatii de Administrare Fiscala (ANAF), menite sa impiedice transferarea obligatiilor de la nivelul unei societati catre o persoana fizica sau catre o alta societate. ANAF spune ca s-a incercat redactarea unor prevederi cat mai apropiate de comportamentul pietei: raspunderea in solidar cu debitorul poate fi angajata pe baza relatiilor directe intre firme, daca se observa ca cele doua desfasoara aceeasi activitate, utilizeaza una activele celeilalte, ca o societate intretine raporturi contractuale cu cel putin jumatate din clientii celeilalte sau ca are raporturi de munca sau de prestari servicii cu cel putin jumatate din angajatii celei de-a doua. Procedura de verificare poate fi pusa in miscare in conditiile in care firma debitoare este declarata insolvabila.

Pe noua reglementare nu a fost eliberata nici o decizie deocamdata, ne spune Anisoara Popa, director in cadrul ANAF. In schimb, a fost emisa o circulara prin care am solicitat impulsionarea activitatii de trecere in insolventa a societatilor, mai precizeaza Popa. Oficialul ANAF admite ca primele sume vor fi recuperate efectiv la bugetul statului de-abia anul viitor, pana atunci urmand sa fie intocmite deciziile de angajare a raspunderii in solidar si respectat intervalul de timp necesar pentru contestarea deciziilor in instanta. Economistii spun insa ca statul se poate astepta sa recupereze cel mult jumatate din datorii prin aceste masuri. Daca vad ca nu mai pot recurge la vechile obiceiuri, patronii se vor orienta catre altceva. Este posibil sa nu mai transfere activele, clientii etc. catre o alta societate, ci sa interpuna un tert si sa-si piarda urma, spune Justinian Cucu, consultant Global Tax Management. In plus, Cucu mai vede si alte hibe, care, de data asta, ar putea sa defavorizeze agentul economic. Administratia nu mai trebuie sa probeze reaua-credinta a transferului. Risti sa te trezesti cu sechestru pe casa pentru datoriile societatilor comerciale, spune consultantul. Eficienta masurii este periclitata si de faptul ca marea majoritate a angajatilor Fiscului, care urmeaza sa emita decizii pentru angajarea raspunderii, au studii medii si nu au cunostinte de drept. Or, in acest caz, este de asteptat sa refuze sa isi asume responsabilitatea semnarii unei hartii de o asemenea natura sau sa intocmeasca prost decizia. Cum contestarea deciziei este un drept pe care il are orice firma, este de asteptat ca instantele sa fie aglomerate.

Este printre putinele masuri care raspund la fenomenele reale din economie. In ceea ce priveste societatile private, sansele de recuperare a banilor cred ca sunt foarte mari.

Cristian Parvan,
vicepresedinte AOAR

Stabilirea raspunderii in solidar se realizeaza prin procedura administrativa. Instanta nu intervine decat atunci cand este formulata contestatia deciziei Fiscului.

Justinian Cucu,
Global Tax Management
Sperante - mari. Bani, vom vedea

Sa recuperam cat mai mult de la cei cu datorii cat mai mari. Aceasta este strategia cu care ANAF spune ca abordeaza procedura raspunderii in solidar. A fost emisa o circulara prin care a fost cerut Top 25 societati cu datorii, de la nivelul fiecarui judet. Astfel, ANAF vizeaza datorii in valoare totala de peste 20 de miliarde RON (202,8 miliarde ROL) de la 1.200 de firme. Cele mai mari datorii de recuperat le au judetele Bacau peste doua miliarde lei, Hunedoara un miliard de lei, Gorj 2,6 miliarde lei, dar si Directia Generala de Administrare a Marilor Contribuabili, cu peste 2 miliarde lei. Cum marea majoritate a societatilor cu datorii mari din aceste judete sunt de stat RAFO, Compania Huilei etc., este greu de crezut ca rata de recuperare a datoriilor va fi mare.

Ce spune legea

Etapele in urma carora se stabileste raspunderea in solidar cu debitorul se refera, potrivit prevederilor Codului de procedura fiscala, la:
intocmirea unui proces-verbal cu motivele pentru care este angajata raspunderea cu firma cu debite catre stat
conducerea unitatii fiscale aproba procesul-verbal
se intocmeste titlul de creanta ce consemneaza valoarea obligatiei ce va fi platita in solidar cu societatea debitoare
titlul de creanta se transmite persoanei in sarcina careia a fost stabilita obligatia de plata
daca nu este contestat in instanta in termen de 30 de zile, titlul devine executoriu
daca nu face plata, persoana responsabila va fi executata silit.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri