Producatorul de hartie si carton ondulat Celrom SA a solicitat din partea Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) un ajutor de stat individual, a declarat directorul general al companiei, Vasile Fanea.
"Am solicitat un ajutor de stat individual pentru salvare. Documentatia noastra este depusa la AVAS si urmeaza ca aceasta sa definitiveze proiectul pe care il va prezenta Comisiei Europene. Valoarea ajutorului va fi stabilita ulterior", a spus Vasile Fanea, citat de NewsIn.

Directorul general Celrom a mai adaugat ca societatea si-a reluat activitatea incepand cu 27 octombrie dupa ce a fost reluata furnizarea energiei electrice.

Pe 15 octombrie, aproape 700 de salariati de la combinatul de celuloza si hartie Celrom au protestat in fata Prefecturii Mehedinti, cerand sprijin pentru ca activitatea fabricii sa fie reluata si pentru a-si primi salariile restante pe ultimele doua luni.

Liderul sindicatului Solidaritatea de la Celrom, Ion Tarziu, a declarat ca societatea are datorii de peste 600 de miliarde de lei vechi, din care numai pentru energie electrica are de platit aproape 150 de miliarde de lei. Din acest motiv, combinatul nu mai este alimentat cu energie electrica de aproape doua saptamani, iar salariatii au fost trimisi acasa in somaj tehnic.

Pe anul 2007, potrivit datelor Ministerului Economiei si Finantelor, Celrom a inregistrat o cifra de afaceri de 75.909.716 lei si o pierdere neta de 10.758.678 lei.

Actionarul majoritar la Celrom este AVAS, cu 51%, urmat de Asociatia Salariatilor, cu 39%, si SIF Banat Crisana cu 10%.

Reprezentantii ai AVAS au declarat pentru NewsIn ca, in afara de Celrom, Oltchim este cea de-a doua societate din portofoliul Autoritatii care a solicitat sprijin.

"Din datele si informatiile pe care le detinem, pana in prezent au solicitat sprijin doua societati comerciale, respectiv Oltchim SA Ramnicu Valcea si Celrom SA Drobeta Turnu Severin, societati la care AVAS este actionar majoritar", au declarat reprezentantii AVAS.

Potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta, AVAS va putea acorda garantii pentru preluarea de credite sau credite cu dobanda la nivelul pietei, companiilor din portofoliul sau, pentru a preveni efectele negative ale crizei economice.

"Din analizele efectuate de AVAS a rezultat faptul ca o serie de agenti economici se confrunta deja cu lipsa de lichiditati si cu imposibilitatea accesarii creditelor atat pentru activitatea curenta cat si pentru finalizarea programelor de investitii necesare imbunatatirii productivitatii muncii", potrivit AVAS.

Autoritatea isi propune instituirea unor masuri de sprijin financiar, rambursabil, pe termen scurt care sa asigure agentilor economici timpul necesar depasirii situatiei tem porare de criza.

De asemenea, AVAS va monitoriza stadiul implementarii acestor masuri si va raporta semestrial Comisiei Europene, cu respectarea procedurilor nationale in domeniul ajutorului de stat.

Sumele necesare sustinerii masurilor de sprijin financiar vor fi puse la dispozitia AVAS de catre Ministerul Economiei si Finantelor, iar masurile de sprijin vor fi acordate sub forma unor scheme de ajutor de stat sau ajutoare de stat individuale cu respectarea procedurilor si regulamentelor comunitare in materie, se mai arata in textul proiectului.

Totodata, conditiile de eligibilitate care trebuie indeplinite de catre agentii economici cu capital majoritar de stat in vederea accesarii sprijinului financiar acordat de AVAS, precum si procedura de acordare vor fi reglementate prin hotarare de guvern.

In cazul in care planurile de restructurare nu se dovedesc viabile si/sau in situatia in care ajutorul de stat pentru salvare nu este recuperat, AVAS va intocmi planurile de lichidare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri