Micii proprietari privati (adica doua treimi din procesatori) nu au bani pentru modernizare
Inainte de momentul inte grarii in Uniunea Europeana, pentru industria alimentara romaneasca este imperativa atragerea capitalului strain pentru modernizarea sectorului de prelucrare a alimentelor, intrucat o industrie alimentara competitiva si care functioneaza bine este o conditie esentiala pentru aderare, este concluzia unei analize a Bancii Mondiale privind agricultura romaneasca. "Trebuie facute toate eforturile la nivel guvernamental pentru promovarea si atragerea investitiilor straine directe in industria alimentara. Guvernul ar trebui sa aiba in vedere experienta altor tari europene, in special Irlanda, in incurajarea investitiilor straine", se arata in Studiul "Sectorul agroalimentar din Romania intr-o perspectiva europeana". Expertii BM au constatat ca investitorii straini prefera in general sectorul comertului cu amanuntul si al restaurantelor, in timp ce in sectorul de prelucrare sunt vizate doar fabricile de bere si cele de lapte. In paralel, o alta masura care ar trebui luata de autoritati, considera specialistii Bancii Mondiale, este de a incuraja investitiile interne in intreprinderile prelucratoare mici si mijlocii din zonele rurale. "Micii proprietari privati (care reprezinta doua treimi din sector) sunt, in general, lipsiti de resurse financiare pentru imbunatatiri tehnologice, iar fabricile de stat supradimen-sionate, cu tehnologie invechita, lucreaza cu o capacitate si eficienta scazute", se arata in Studiu. Astfel, Romania trebuie cat mai rapid sa isi incheie cu succes eforturile de satisfacere a cerintelor legate de calitate si standardele Comunitatii Europene din domeniu, sunt de parere cei care au elaborat documentul.

Grupurile de producatori fac presiuni pentru intarzierea aplicarii legislatiei armonizate

Mari intarzieri exista in sectorul laptelui si produselor lactate, ca si in sectorul carne, unde exista presiuni din partea grupurilor de producatori pentru intarzierea aplicarii legislatiei armonizate pana in 2006, atentioneaza expertii BM. In prezent, standardele de calitate romanesti nu se ridica la nivelul celor din UE. Un exemplu in acest sens este dat de sectorul laptelui si produselor lactate care este extrem de greu de armonizat deoarece laptele este produs de o multitudine de mici gospodarii cu una-doua vaci. Standardele privind igiena si tehnologia nu se ridica la nivelul celor europene, iar sectorul lactatelor este in continuare considerat nearmonizat. "Industria alimentara romaneasca, in general, nu este pregatita pentru noul mediu competitiv asociat aderarii la UE. Doar 16% din intreprinderi aveau certificate ISO 9000 in anul 2002 si alte 13% se aflau in stadiul de implementare", potrivit Studiului.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri