Disponibilizarile anuntate de firme mari precum Dacia au pus in garda angajatii care isi doreau sa se transfere la firme de renume din acelasi domeniu, care, de frica, nu mai pleaca atat de usor la firmele concurente, a declarat Ruxandra Stoian, director HR in cadrul PwC.
"A aparut o frica a angajatului de a se transfera la companiile mari si exista in acest moment un blocaj psihologic la nivelul salariatilor ce isi doreau cu orice pret sa avanseze din punct de vedere material sau profesional, in cadrul unei firme de renume. Primul gand al unui angajat care vrea sa se angajeze la Dacia, de exemplu, este: cum pot eu sa risc, sa ma angajez la o companie care anunta disponibilizari? Este o reactie subiectiva, care a dus la diminuarea semnificativa a fluctuatiei de personal de pe piata muncii", a spus directorul de consultanta in resurse umane la PricewaterhouseCoopers(PwC) Romania.

Potrivit consultantului PwC, tendinta angajatorilor de a-si plati angajatii cu salarii peste nivelul pietei, pentru a nu-i pierde, va disparea in 2009, iar ritmul de crestere a salariilor se va situa in jurul nivelului de 10%, jumatate din cel inregistrat in anii 2007-2008.

"Nu cred ca toti angajatorii vor fi in pozitie de forta fata de angajati, insa putem spune ca ritmul de crestere a salariilor va fi de 10-12%, putin peste inflatia ce se va inregistra in 2009", a spus Stoian, citat de NewsIn.

Diminuarea ritmului de crestere a salariilor ii va afecta cel mai mult pe angajatii din banci, care vor fi nevoiti sa se multumeasca cu o majorare de pana in 10% a salariilor, sustin specialistii PricewaterhouseCoopers.
"Daca in acest an bancile au plusat si cu 20% peste nivelul pietei pentru a-i atrage pe cei mai buni angajati de la concurenta, de anul viitor, din cauza crizei, cei care vor dori sa se mute de la o banca la alta vor trebui sa accepte si salarii mai mici decat cele ale pietei, mai putin cu 10%", a mai spus Ruxandra Stoian.

In plus, majoritatea companiilor din Romania ar putea opera disponibilizari de personal pentru a-si reduce costurile, iar angajatii vor trebui sa aleaga intre diminuarea beneficiilor cu 10-15% si disponibilizari de pana la 10% din cadrul companiei.

"Daca nu se cade de acord asupra concedierilor, este posibil ca firmele sa apeleze la reducerea drastica a beneficiilor acordate salariatilor si sa renunte la a mai acorda abonamente la sala de fitness, abonamente la clinicile medicale, sa reduca numarul de minute la abonamentele telefonice sau sa impuna restrictii la folosirea masinilor de serviciu. S-ar putea ca, in urma negocierilor cu angajatii, sa se cada de acord pentru a se renunta la acordarea celui de-al 13-lea salariu si la primele de sarbatori", a explicat Stoian.

Specialistii PwC sustin ca firmele care vor avea cele mai mari pierderi din cauza crizei economice vor fi cele de consultanta, care vor trebui sa-si adapteze strategiile in functie de noile cerinte ale pietei.

Exista insa si agenti economici care vor profita de pe urma crizei economice ce va afecta Romania, in 2009. Este vorba despre firmele mici din comert sau din servicii, care au suficienta flexibilitate pentru a produce sau vinde in functie de noile cerinte ale pietei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri